Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
20. júna 2023, 18:42
Čas čítania 0:43

Jeden kraj Slovenska je zamorený kliešťami. Zaznamenali najviac prípadov nebezpečnej encefalitídy, poznajú aj zdroj nákazy

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Odborníci z RÚVZ upozorňujú ľudí obľubujúcich konzumáciu salašníckych mliečnych produktov, aby mysleli na riziko infekcie.

Za ostatné roky zaznamenali v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK), podobne ako v Žilinskom, najvyššiu chorobnosť na kliešťovú encefalitídu (KE). K utorku bolo na Slovensku hlásených 47 prípadov, z toho takmer polovica sa infikovala v rámci BBSK. 


„Popri zaklieštení je možné nakaziť sa konzumáciou nepasterizovaných mliečnych výrobkov kozieho a ovčieho pôvodu. Túto sezónu evidujeme zvýšený počet KE práve po požití rizikových výrobkov. Ide najmä o nepasterizovaný čerstvý syr, oštiepok, nite a pitie čerstvého mlieka,“ konštatovala Jana Kerlik z odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Osoby s oslabenou imunitou sú v ohrození

Odborníci z RÚVZ upozorňujú ľudí obľubujúcich konzumáciu salašníckych mliečnych produktov, aby mysleli na riziko infekcie najmä v týchto mesiacoch počas najvyššej aktivity kliešťov. Prekonanie zápalu mozgu môže mať rôzne dlhodobé zdravotné následky, niektoré prípady sa končia aj úmrtím. To platí obzvlášť u osôb s oslabenou imunitou a u starších ľudí.


„Ak sa nechcú vzdať obľúbených mliečnych výrobkov, existujú dve cesty prevencie. Jednou je očkovanie proti KE, druhou možnosťou je vystaviť rizikový mliečny výrobok teplote aspoň 70 stupňov Celzia,“ zdôraznila Kerlik.

Návod, ako správne vybrať kliešťa, si môžeš pozrieť tu.

Domov
Zdieľať
Diskusia