Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
24. júna 2023 o 9:03
Čas čítania 0:51

Pranie špinavých peňazí: Na sivú listinu pribudla obľúbená dovolenková destinácia Slovákov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Krajiny na „sivej listine“ budú pod zvýšeným dohľadom.

Medzinárodná organizácia Finančná akčná skupina (FATF), bojujúca proti praniu špinavých peňazí, v piatok oznámila, že zaradila Chorvátsko, Kamerun a Vietnam na svoju „sivú listinu“ krajín, ktoré budú pod zvýšeným dohľadom. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.


Uvedené tri krajiny zaradili k 23 ďalším štátom na listine, ktoré „aktívne spolupracujú s FATF na riešení strategických nedostatkov vo svojich režimoch boja proti praniu špinavých peňazí, financovaniu terorizmu a financovaniu šírenia zbraní hromadného ničenia“. K takým patria jadrové, chemické a biologické zbrane.


Ďalšími krajinami na sivom zozname sú napríklad Albánsko, Juhoafrická republika (JAR) a Spojené arabské emiráty (SAE).


Toto oznámenie prišlo v posledný deň plenárnej schôdze FATF v Paríži.

Na čiernom zozname sú tri krajiny

FATF je najdôležitejšou globálnou, medzivládnou organizáciou zameranou na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu. Organizácia má 39 členov, sídli v Paríži a má sivý zoznam krajín, ktoré si vyžadujú dôkladnejšie monitorovanie.

19. augusta 2024 o 14:33 Čas čítania 1:31 Vlastniť nehnuteľnosť pri mori je opäť jednoduchšie Vlastniť nehnuteľnosť pri mori je opäť jednoduchšie

Má aj čierny zoznam krajín klasifikovaných ako vysoko rizikové. Na čiernom zozname FATF neboli urobené žiadne zmeny. V súčasnosti sú na ňom tri krajiny: Irán, Mjanmarsko a Severná Kórea (KĽDR).


FATF odporúča, aby krajiny v tejto poslednej kategórii boli pod oveľa podrobnejším dohľadom.


Vyše 200 krajín a jurisdikcií súhlasilo, že budú uplatňovať normy FATF v tejto oblasti.
Jej odporúčania sa týkajú opatrení ako napríklad transparentnosť, koordinovanie preventívnych krokov a trestných opatrení.

Domov
Zdieľať
Diskusia