Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
30. júna 2023 o 19:44
Čas čítania 0:40

V Chorvátsku zakážu predaj v nedeľu. Nový zákon poriadne obmedzí aj Slovákov, toto sú výnimky

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Podľa nového zákona musí byť väčšina obchodov v nedeľu a počas sviatkov zatvorená. Zákon začne platiť 1. júla.

V Chorvátsku začne od zajtra platiť zákon, podľa ktorého musí byť väčšina obchodov v nedeľu a počas sviatkov zatvorená, píše portál Dnevnik. Na zmenu si musia zvykať nielen miestni a obchodníci, ale aj húfy turistov, ktoré do Chorvátska každoročne prúdia. 

Podľa nových pravidiel si obchodníci môžu vybrať 16 nedieľ v roku, počas ktorých budú mať otvorené. Okrem stanovených dní majú výnimku aj prevádzky na vlakových a autobusových staniciach, na letiskách, v prístavoch, ale aj na lodiach, čerpacích staniciach, v kempoch, nemocniciach, hoteloch a v kultúrnych inštitúciách. 

Nový zákon okrem iného určuje aj maximálny týždenný pracovný čas. Ten je od pondelka do soboty 90 hodín. Do jednotlivých dní si ich predajca sám rozdelí. Limit sa predajcovi navýši až na 105 hodín v prípade, že sa v daný týždeň rozhodne otvoriť aj v nedeľu. 

Je pravdepodobné, že väčšina obchodníkov sa rozhodne mať v nedeľu otvorené práve počas letných mesiacov. Inak na tom však môžu byť prevádzky vo vnútrozemí krajiny. Otváracie hodiny je preto dobré si radšej vždy skontrolovať priamo na webe predajcov. 

Lidl Hrvatska, chorvátsko
Zdroj: Lidl Hrvatska (Facebook)
Domov
Zdieľať
Diskusia