Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
8. júla 2023 o 9:34
Čas čítania 1:09

Zelenského chceli dostať aj na Pohodu. Ukrajinský prezident poďakoval počas druhej návštevy Slovenska Hegerovej vláde

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil Slovensko po druhýkrát. Poďakoval Slovensku za podporu, humanitárnu aj vojenskú pomoc.

Slovensko v piatok popoludní navštívil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V hlavnom meste pristál v piatok krátko po 12.00 h. Stretol sa s prezidentkou Zuzanou Čaputovou v Prezidentskom paláci, s ktorou mal po spoločnom rokovaní tlačovú konferenciu. 

Ukrajinský prezident tento týždeň cestuje po krajinách, ktoré podporujú Ukrajinu. Jeho návšteva na Slovensku bola však do poslednej chvíle utajovaná. Podľa informácií Denníka N sa vedenie festivalu Pohoda pokúšalo dostať Zelenského aj na festival. To sa napokon nepodarilo.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s prezidentkou Slovenskej republiky Zuzanou Čaputovou.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s prezidentkou Slovenskej republiky Zuzanou Čaputovou. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Zelenskyj hovoril aj s predsedom parlamentu Borisom Kollárom, premiérom Ľudovítom Ódorom, expremiérom Eduardom Hegerom a bývalým ministrom obrany Jaroslavom Naďom. Poďakoval za rozhodnutia Hegerovej vlády v prospech Ukrajiny a jej občanov.

Slovensko bude podporovať Ukrajinu výrobou munície

Prezidentka Čaputová na tlačovej konferencii povedala, že NATO poskytne Ukrajine na samite vo Vilniuse víziu budúceho členstva. Obnovu Ukrajiny považuje za veľkú príležitosť pre slovenské firmy. Hovorila o výborných bilaterálnych vzťahoch krajín. Poukázala aj na rozvíjajúcu sa spoluprácu, napríklad pri vývoji húfnice.

čaputová, zelenský
Zdroj: TASR - Tlačový odbor Úradu vlády


Prezident Zelenskyj očakáva od budúcotýždňového samitu NATO vo Vilniuse konkrétne kroky voči Ukrajine s presnými termínmi ich realizácie. Chce nielen sľuby, ale aj bezpečnostné záruky pre Ukrajinu, kým sa nestane členom Aliancie. Poďakoval Slovensku za podporu, humanitárnu aj vojenskú pomoc.


Ukrajina nemôže podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára vstúpiť do NATO skôr, než na jej území nebude mier. Zároveň poďakoval Ukrajine, že bojuje aj za Slovensko.


Premiér Ódor potvrdil pokračovanie podpory Ukrajine. Poukázal tiež na to, že pre slovenských podnikateľov, ktorí chcú v budúcnosti investovať na Ukrajine alebo sa spolupodieľať na jej obnovení, treba čo najskôr nastaviť podmienky.


Ukrajinský prezident Zelenskyj navštívil Slovensko po druhýkrát, prvý raz od začiatku ruskej vojenskej agresie na Ukrajine. Na Slovensko pricestoval z Českej republiky, kde absolvoval stretnutie s prezidentom Petrom Pavlom, premiérom Petrom Fialom aj predsedami oboch komôr parlamentu. Tento týždeň navštívil aj Bulharsko.

Domov
Zdieľať
Diskusia