Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
8. júla 2023, 19:46
Čas čítania 1:10

Mladý Sýrčan utiekol pred 8 rokmi pred vojnou do Nemecka. Vyhral voľby a stal sa starostom nemeckého mestečka

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ryyan Alshebl, ktorý má v súčasnosti 29 rokov, patrí k státisícom utečencov, ktorí prišli do Nemecka po tom, ako vtedajšia nemecká kancelárka Angela Merkelová otvorila hranice pre migrantov.

Mladý sýrsky utečenec Ryyan Alshebl zložil v piatok večer prísahu a stal sa starostom nemeckého mestečka Ostelsheim. Zapísal sa tak do histórie, uvádza TASR, citujúc zo sobotných správ televízie al-Džazíra a agentúry DPA.


Alshebl, ktorý má v súčasnosti 29 rokov, utiekol zo Sýrie pred ôsmimi rokmi. Za starostu ho zvolili v apríli občania tohto malého 2,5-tisícového švábskeho mesta absolútnou väčšinou,  získal 55,4 percenta hlasov. Úradu sa ujal na piatkovej ceremónii na tamojšej radnici.


Združenie mladých starostov v Nemecku informovalo, že nevie o žiadnom inom utečencovi, ktorý by prišiel do Nemecka v roku 2015 a následne zastával takýto post. Podľa miestnych úradov sa o takúto funkciu vo všetkých obciach spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko neuchádzal ani nijaký iný kandidát so sýrskym pôvodom.

Mladík študoval financie a bankovníctvo

Alshebl prišiel do Nemecka ako 21-ročný so skupinou priateľov a podľa nemeckej stanice Deutsche Welle cestoval aj cez Stredozemné more. Patrí k státisícom utečencov, ktorí prišli do Nemecka zo Sýrie po tom, ako vtedajšia nemecká kancelárka Angela Merkelová otvorila hranice pre migrantov.


Alshebl sa naučil po nemecky a následne absolvoval stáž na radnici v meste Althengstette neďaleko Ostelheimu, kde dostal prvýkrát možnosť nahliadnuť do fungovania verejnej správy.


„Opýtal som sa tamojšieho starostu, či by som tam mohol získať odborný výcvik. Podal som si prihlášku, absolvoval pohovory a prijali ma,“ povedal Alshebl, ktorý v Sýrii študoval financie a bankovníctvo. „Už počas prvého roka mojej odbornej prípravy som vedel, že to budem robiť, otázkou však bolo kedy,“ dodal.


Po získaní nemeckého občianstva pracoval Alshebl v mestskom zastupiteľstve v Althengstette, dokým ho nezvolili za starostu Ostelheimu.

Domov
Zdieľať
Diskusia