Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
15. júla 2023 o 10:26
Čas čítania 1:03

Ľavá strana Dunaja bude do augusta zaplavená. Toto sú dôvody.

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Záplavy budú kontrolované, aby neprišlo k poškodeniu vodných stavieb ani k škodám na majetku osôb v zaplavovanom území.

V ľavostrannej ramennej sústave Dunaja sa v sobotu začne letná simulovaná záplava. Potrvá 18 dní, teda do 1. augusta. Jej cieľom je dosiahnuť čo najpriaznivejšie účinky pre faunu a flóru, informoval o tom štátny podnik Vodohospodárska výstavba.

„Počas záplavy dôjde k mimoriadnej manipulácii na objektoch vodného diela Gabčíkovo a otestovaniu maximálneho prietoku cez odberný objekt Dobrohošť na úrovni 120 kubických metrov – štyri dni –, následne 90 kubických metrov – taktiež štyri dni. Záplava bude realizovaná s úplne vyhradenými prehrádzkami s fixáciou hladín, zahradzovať sa bude až pri poklese prietoku na 60 až 50 kubických metrov,“ priblížil podnik.


Deklaroval, že prietoky cez odberný objekt do ramennej sústavy v Dobrohošti a manipulovanie na prehrádzkach sú stanovené tak, aby nedošlo k poškodeniu vodných stavieb ani k škodám na majetku osôb v zaplavovanom území. Záplava sa uskutoční v súlade s dočasným manipulačným poriadkom.


Vodohospodárska výstavba ako prevádzkovateľ vodného diela Gabčíkovo pripravila letnú záplavu na základe požiadavky Štátnej ochrany prírody SR. 

Prietoky a vodná dynamika sa plánujú využiť na vypláchnutie jemných sedimentov z riečnych ramien, čo je podľa ochranárov nutnosť. „Na účely ochrany prírody a zlepšenia vodnej dynamiky v území nebol takýto prietok doposiaľ realizovaný. Ramená sa odvtedy zaniesli sedimentom a tzv. zakolmátovali, čiže z nich už dobre nefunguje priesak do podložia. To má negatívny vplyv na dopĺňanie zásob podzemnej vody, ale aj pôdnu vlhkosť v bezprostrednom okolí ramien,“ vysvetlil Andrej Devečka z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia.


Vnútrozemská delta je pozostatok ramennej sústavy Dunaja, ktorá je na Slovensku ohraničená riekou Dunaj a umelým prívodným kanálom do vodného diela Gabčíkovo. Umelé záplavy majú simulovať prírodné procesy, ktoré fungovali v Dunajských luhoch pred postavením Gabčíkova.

Domov
Zdieľať
Diskusia