Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
17. júla 2023 o 18:55
Čas čítania 1:14

U našich susedov pozorujú zvýšený výskyt nebezpečnej choroby. Už 46 mačiek sa nakazilo vtáčou chrípkou

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Už 14 zvierat museli usmrtiť a 11 ďalších uhynulo.

Poľsko je prvou krajinou, ktorá hlási vysoké počty mačiek nakazených vtáčou chrípkou na veľkom území, uviedla v pondelok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Riziko nákazy pre ľudí však údajne zostáva nízke.

„Zdroj nákazy mačiek vírusom (H5N1) je v súčasnosti neznámy a prebieha epizootické vyšetrovanie,“ uvádza sa vo vyhlásení WHO.

Poľské úrady koncom júna informovali WHO o nezvyčajnom počte úmrtí mačiek. Celkovo vykonali testy odhaľujúce prítomnosť vírusu na 46 mačkách a jednom rysovi karakalovi žijúcom v zajatí. Pri 29 zvieratách sa potvrdila nákaza vtáčou chrípkou, v dôsledku čoho 14 zvierat usmrtili a ďalších 11 uhynulo. Posledné úmrtie hlásili k 30. júnu.

U človeka žiadne príznaky ochorenia neevidujú 

WHO uviedla, že k 12. júlu neboli hlásené príznaky ochorenia u žiadneho človeka, ktorý sa dostal do styku s infikovanými mačkami, a dodala, že obdobie pozorovania nad všetkými takýmito kontaktmi bolo ukončené.

Organizácia zdôraznila, že riziko nákazy u ľudí po kontakte s infikovanými mačkami bolo pre populáciu v Poľsku vyhodnotené ako nízke.

V poslednom čase došlo k alarmujúcemu nárastu infekcií vírusom pri cicavcoch, píše AFP. Prípady nákazy H5N1 u ľudí sú zvyčajne dôsledkom priameho alebo nepriameho kontaktu s infikovanou živou alebo uhynutou hydinou či kontaminovaným prostredím.

Najhoršia vlna vtáčej chrípky je tu od roku 2021

Európa zažíva od konca roka 2021 najhoršiu vlnu vtáčej chrípky vôbec. Závažné prepuknutia tohto ochorenia zaznamenali aj v Severnej a Južnej Amerike. V dôsledku šírenia vtáčej chrípky sa museli na celom svete usmrtiť milióny kusov hydiny, mnohé z nich nakazené obzvlášť nebezpečným podtypom H5N1, ktorý sa po prvýkrát objavil v roku 1996.

26. augusta 2024 o 14:30 Čas čítania 6:19 Peter odišiel po vysokej škole žiť do Varšavy. Za potraviny platím oveľa menej než na Slovensku, v tomto sú Poliaci zvláštni Peter odišiel po vysokej škole žiť do Varšavy. Za potraviny platím oveľa menej než na Slovensku, v tomto sú Poliaci zvláštni

Súčasné vlny šírenia vtáčej chrípky spôsobili podľa WHO v živočíšnej ríši hotovú spúšť. Postihli nielen hydinu a divožijúce vtáky, ale aj cicavce, potravinársky sektor a ohrozili aj živobytie mnohých poľnohospodárov.

Od roku 2020 dostala WHO 12 hlásení o prípadoch nákazy H5N1 u ľudí na celom svete. Štyri z nich boli závažné prípady, zatiaľ čo osem bolo miernych alebo asymptomatických.

koronavírus
Zdroj: Getty Images/TPG
Domov
Zdieľať
Diskusia