Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
20. júla 2023, 15:10
Čas čítania 0:49

V Chorvátsku bojujú proti nebezpečným komárom nezvyčajnou metódou. Prenášajú nákazlivé choroby

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Snažia sa znížiť populáciu ázijských komárov, ktoré prenášajú rôzne choroby.

Úrady v chorvátskom hlavnom meste Záhreb sa snažia bojovať proti inváznym ázijským komárom nezvyčajným spôsobom. Rozhodli sa totiž počas leta vypustiť dovedna 100-tisíc komárích samcov bez reprodukčnej schopnosti, vďaka ktorým by sa mala populácia nebezpečného druhu tohto hmyzu znížiť. Vo štvrtok to uviedla agentúra AFP, informuje TASR.

Tento pilotný projekt záhrebskej mestskej samosprávy je zameraný na zníženie počtu invázneho ázijského komára tigrovaného, ktorý je prenášačom chorôb ako horúčka dengue či vírusov zika a chikungunya. Práve komárom tigrovaným sa v ostatných rokoch v Chorvátsku mimoriadne darí. S najväčšou pravdepodobnosťou ide o dôsledok klimatickej zmeny, keďže vyššie teploty poskytujú tomuto inváznemu hmyzu lepšie podmienky na rozmnožovanie.

Samce komárov, ktoré od júna a počas nasledovných troch mesiacov voľne vypúšťajú v Záhrebe, stratili reprodukčnú schopnosť po sterilizácii gama lúčmi v laboratóriu v Taliansku.

Neplodné jedince sa spária so samicami a znížia populáciu

Po vypustení sa tieto neplodné jedince spária so samicami a znížia tak populáciu nebezpečných komárov v danej oblasti. Táto metóda sa na svete používa už niekoľko rokov v boji proti rôznemu škodlivému hmyzu. Jej účinnosť pri znižovaní počtu komárov v mestskom prostredí sa však stále len testuje, vysvetľuje AFP.

Chorvátsko využilo takéto neplodné jedince na boj proti inváznym komárom prvýkrát už vlani, a to na polostrove Istria na severe krajiny.

Komár tigrí, ktorý preniká na územie Slovenska z Maďarska.
Komár tigrí, ktorý preniká na územie Slovenska z Maďarska. Zdroj: Wiki Commons/Centers for Disease Control and Prevention's
Domov
Zdieľať
Diskusia