Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
7. augusta 2023 o 21:01
Čas čítania 0:28

Vedci varujú pred niektorými druhmi kliešťov. Ich uhryznutie môže mnohým vytvoriť nebezpečnú alergiu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Prípady nakazených sa objavili aj v Európe.

Alergia na červené mäso a iné živočíšne výrobky sa u mnohých ľudí prejavila po uhryznutí kliešťom. Podľa vedcov z Amerického strediska pre kontrolu a prevenciu ochorení sa druhy kliešťov, ktoré alergiu môžu vyvolať, nachádzajú aj v strednej Európe.

Keď sa parazit do človeka zahryzne, do tela mu vypustí cukor, proti ktorému si nevie vytvoriť protilátky, píše na základe vedeckej správy spravodajský portál TV Nova.

Obyčajne sa alergická reakcia môže dostaviť od dvoch do šiestich hodín po konzumácii živočíšnych produktov. Prejaví sa rôznymi spôsobmi. U mnohých vyvoláva nevoľnosť, vracanie a mnohé črevné problémy. Medzi príznakmi sa môžu objaviť aj typické alergické reakcie ako problémy s dýchaním, opuchy krku a jazyka a vyrážky. Viesť však môže až k anafylaktickému šoku.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia