Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
9. augusta 2023, 10:30
Čas čítania 1:12

Žralok pri New Yorku odhryzol kus stehna žene, ktorá si šla zaplávať. Ide o mimoriadne zriedkavý útok, hlásia z USA

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ide o mimoriadne zriedkavý útok, žralok na pobreží mesta nikoho vážne nezranil už celé desaťročia.

Žralok pohrýzol a vážne zranil pri pobreží New Yorku ženu, ktorá si bola zaplávať. Ide o mimoriadne zriedkavý útok, žralok na pobreží mesta nikoho vážne nezranil už celé desaťročia, informuje agentúra AP.

Žena, ktorej meno nezverejnili, si bola v pondelok večer zaplávať na pláži Rockaway Beach, keď ju žralok pohrýzol do ľavej nohy, oznámila newyorská správa mestských parkov.

Šesťdesiatpäťročnú ženu vytiahli z vody plavčíci, ktorí jej poskytli prvú pomoc. Následne ju vo vážnom, no v stabilizovanom stave previezli do nemocnice. Podľa polície utrpela vážne tržné poranenia na stehne. Na fotografii poranenia ženy, ktorú zhotovili plavčíci, vidieť hlbokú ranu nad kolenom a chýbajúcu časť vonkajšieho stehna.

Jeden z najhorších útokov za posledných 70 rokov

Pohryznutie bolo oveľa vážnejšie než pri predchádzajúcich stretnutiach ľudí s týmto morským predátorom. Menšie žraloky totiž pri predchádzajúcich podobných incidentoch plavcov pohrýzli len zľahka, aby zistili, či ide o korisť, a potom odplávali.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Ide zrejme o najvážnejšie uhryznutie, ktoré sa v newyorských vodách vyskytlo od 50. rokov minulého storočia, uviedol riaditeľ databázy International Shark Attack File Gavin Naylor. Podľa neho mohlo ísť o útok žraloka bieleho alebo belavého či piesočného.

„Aj keď je to desivá udalosť, chceme Newyorčanom pripomenúť, že uhryznutia žralokmi v Rockaway sú mimoriadne zriedkavé,“ uviedla hovorkyňa správy mestských parkov Megan Lalorová.

Pláž Rockaway Beach v utorok v dôsledku útoku zatvorili a policajti prehľadávali tamojšie vody vrtuľníkom. Žiadneho žraloka však nespozorovali. Viacerých v utorok ráno videli o niekoľko kilometrov ďalej pri pobreží Long Islandu, čo viedlo k uzavretiu častí miestnej pláže.

Pozorovania žraloka a stretnutia s nimi sú v newyorských vodách čoraz častejšie, pretože tieto predátory láka k pobrežiu rastúca populácia menších rýb, ktorými sa kŕmia. Tým sa darí predovšetkým vďaka práci ochrancov prírody.

V uplynulých dvoch rokoch hlásili pri pobreží Long Islandu pohryznutie najmenej 13 plavcov, čo je dosiaľ najviac. Žiaden z týchto plavcov však neutrpel vážne zranenia.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Oleksandr Sushko
Domov
Zdieľať
Diskusia