Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Jakub Paulík
12. augusta 2023, 13:25
Čas čítania 1:21

Porovnanie platov: Zverejnili, koľko zarobia šéfkuchári či letušky na Slovensku a v okolitých štátoch

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Lepšie sú na tom len Česi.

Priemerný plat v cestovnom ruchu, gastronómii a hotelierstve je spomedzi krajín V4 najvyšší v Českej republike. Mesačne si zamestnanci v tejto oblasti zarobia v priemere 1 226 eur. Slovensko je na druhom mieste s priemerným zárobkom 1 183 eur. Upozornila na to spoločnosť Profesia na základe analýzy portálu Paylab.


Na treťom mieste v oblasti cestovného ruchu je Poľsko s priemerným platom na úrovni 1 032 eur a najmenej v tomto sektore spomedzi krajín V4 zarobia pracovníci v Maďarsku, a to 1 016 eur. Najvyšší priemerný plat je na Slovensku, v Maďarsku aj v Poľsku na pozícii lodníka. Na portáli Profesia bolo na túto pozíciu uverejnených šesť pracovných ponúk. Na Slovensku si lodníci v priemere mesačne zarobia 1 936 eur.


V Česku majú najvyššie platy šéfkuchári, a to takmer 1 900 eur mesačne. „U nás je to druhá najlepšie platená pozícia s necelými 1 800 eurami mesačne. V prípade šéfkuchárov už hovoríme aj o výrazne väčšom počte pracovníkov. Na portáli Profesia bolo tento rok zatiaľ 547 pracovných ponúk,“ uviedla manažérka pre vzťahy s verejnosťou spoločnosti Profesia Ľubica Melcerová.

Lodník/lodníčka1 936 eur
Šéfkuchár/šéfkuchárka1 772 eur
Stevard/letuška1 640 eur
Správca/správkyňa ubytovacieho zariadenia1 505 eur
Vedúci/vedúca zmeny1 488 eur
Someliér/someliérka1 397 eur
Pizzér/pizzérka1 365 eur
Kuchár/kuchárka1 240 eur
Sprievodca/sprievodkyňa v cestovnom ruchu1 194 eur
Krupiér/krupiérka1 179 eur
zdroj: Profesia, Paylab 


Treťou najlepšie platenou pozíciou v cestovnom ruchu je na Slovensku pozícia stevarda s mesačným platom v priemere 1 640 eur. Plat na úrovni približne 1 500 eur majú správcovia ubytovacích zariadení či vedúci zmeny. Najmenej si v oblasti cestovného ruchu, gastronómie a hotelierstva zarobia plavčíci a izbová služba. Mesačný plat na týchto pozíciách je necelých 850 eur.


„Prieskum Profesie z roku 2021 ukázal, že pätina ľudí, ktorí z dôvodu pandémie museli z cestovného ruchu či gastra odísť, sa už vrátiť nechce. Tí, ktorí pripúšťali možnosť návratu, však v 60 % ako podmienku uviedli vyšší plat,“ priblížila Melcerová.

 ČeskoSlovenskoPoľskoMaďarsko
priemer1 226 eur1 183 eur1 032 eur1 016 eur
Na snímke kendické halušky na XII. ročníku festivalu Kendické kapustové slávnosti. (ilustračná fotografia)
Na snímke kendické halušky na XII. ročníku festivalu Kendické kapustové slávnosti. (ilustračná fotografia) Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia