Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
17. augusta 2023, 6:45
Čas čítania 1:00

USA uvalili sankcie na tri firmy spojené so slovenským občanom. Spoločnosti sprostredkúvajú obchody zbraní medzi KĽDR a Ruskom

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ide o spoločnosti Verus LLC z Ruska, Defense Engineering LLP z Kazachstanu a Versor, s. r. o., zo Slovenska.

USA v stredu uvalili sankcie na tri firmy spojené so sieťou, ktorá obchádza sankčné opatrenia voči Severnej Kórei (KĽDR) a snaží sa podporovať jej obchody so zbraňami s Ruskom. Uviedlo to v oznámení americké ministerstvo financií.

Ide o spoločnosti Verus LLC z Ruska, Defense Engineering LLP z Kazachstanu a Versor, s. r. o., zo Slovenska, píše sa v oznámení. Podľa amerického rezortu sú tieto firmy spojené s občanom SR Ašotom Mkrtyčevom, ktorého USA v marci sankcionovali za pokus sprostredkovať predaj zbraní z KĽDR do Ruska.

V oznámení sa uvádza, že nové sankcie sú súčasťou stratégie USA identifikovať, odhaliť a zastaviť činnosť tretích strán, ktoré sa snažia podporovať vojnu Ruska proti Ukrajine.

Mrktyčev chcel organizovať presun zbraní

„Keď Rusko naďalej míňa muníciu a stráca ťažkú techniku na bojisku, je čoraz viac nútené obracať sa na svojich málo spojencov vrátane KĽDR, aby udržalo svoju nevyprovokovanú vojnu na Ukrajine,“ napísalo ministerstvo. Za obchádzanie medzinárodného sankčného režimu už USA prijali takéto opatrenia proti stovkám fyzických a právnických osôb.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Americké ministerstvo uviedlo, že Mkrtyčev prostredníctvom rokovaní so severokórejskými a s ruskými predstaviteľmi „organizoval potenciálne plány na presun viac ako dvoch desiatok druhov zbraní a munície do Ruska výmenou za rad tovarov vrátane surovín a komodít pre KĽDR“.

V stredajšom oznámení sa píše, že Mkrtyčev je prezidentom spoločnosti Versor, zakladateľom a vlastníkom spoločnosti Verus, ako aj riaditeľom spoločnosti Defense Engineering. Zaradenie na sankčný zoznam znamená zablokovanie majetku a aktív týchto firiem v USA, zákaz obchodovania s nimi pre amerických občanov a hrozbu sankcionovania osôb, ktoré s nimi vykonajú určité transakcie.

Domov
Zdieľať
Diskusia