Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vincenc Novák
19. augusta 2023, 18:33
Čas čítania 1:07

Zahynula slávna kosatka Lolita, v zajatí žila viac ako pol storočia. Vo voľnej prírode zostalo už iba 73 jedincov jej druhu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Zahynula slávna kosatka Lolita, v zajatí žila viac ako pol storočia. Vo voľnej prírode zostalo už iba 73 jedincov jej druhu

Lolita bola spolu s ďalšími šiestimi kosatkami odchytená v roku 1970 vo vodách pri štáte Washington. Príčinou jej úmrtia bolo zrejme ochorenie ľadvín.

Kosatka bola na verejnosti známa aj pod menami Tokitae či Toki. Akvárium vo vyhlásení uviedlo, že zviera pred smrťou liečili „okamžite a energicky“. Podľa webu Washington Post vykazovala Lolita v posledných týždňoch života vážne známky nepohody. Jej vek odhadovali na 57 rokov.

Ochrancovia zvierat upozorňujú, že kosatka bola násilne odchytená 8. augusta 1970 pri brehoch štátu Washington, keď mala asi štyri roky. Spolu s Lolitou bolo údajne obkľúčených ďalších asi 80 kosatiek, z ktorých sa vraj niekoľko utopilo.

PETA vo svojom vyjadrení k úmrtiu Lolity pripomína drastické podmienky, ktorým sú zvieratá v podobných zábavných parkoch vystavené. Zároveň vyzývajú akvárium, aby prepustilo kosatku Corky, ktorá je uväznená 54 rokov, „predtým, ako ju postihne rovnaký osud ako Lolitu“.

Druh vymiera

Prvých desať rokov v zajatí žila Lolita v oddelení spolu so samcom Hugom, ktorý však v roku 1980 uhynul v dôsledku mozgovej aneuryzmy. Ešte v marci zástupcovia morského akvária v Miami informovali, že plánujú navrátenie kosatiek do ich domovských vôd. Na ich presune s majiteľom akvária údajne spolupracovali neziskové organizácie Friends of Toki a Jim Irsay. Akciu finančne podporoval majiteľ futbalového klubu NFL Indianapolis Colts. Vo voľnej prírode žije v súčasnosti iba 73 kosatiek južných.

Miami Seaquarium, v ktorom Lolita žila, čelilo v minulosti kritike za mnohé kontroverzie.

Minulý rok napríklad americké ministerstvo poľnohospodárstva vydalo správu, ktorá opisuje, ako akvárium drasticky obmedzilo stravu deviatim delfínom, aby ich prinútilo k lepším výkonom. Vystresované delfíny preto vykazovali známky agresie voči trénerom aj návštevníkom.

Domov
Zdieľať
Diskusia