Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
22. augusta 2023, 11:40
Čas čítania 0:43

Neviditeľná morská hrozba tento rok v USA zabila už 5 ľudí. Už číha aj v tejto európskej destinácii, odumiera pri nej tkanivo

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Nebezpečné baktérie predstavujú najväčšie riziko pre ľudí s otvorenými ranami či so škrabancami.

Na pobreží amerického štátu Florida v regióne Tampa Bay spôsobujú mäsožravé baktérie vážne kožné infekcie, ktoré usmrtili už päť ľudí. Ochorenie je zatiaľ zriedkavé, no baktérie sa začali objavovať aj pozdĺž celého pobrežia Baltského mora, informujú Topky.

Denník Fox News informuje, že baktérie sa dobre rozmnožujú v teplých mesiacoch a na prežitie potrebujú soľ. Baktérie sú nebezpečné pre ľudí s otvorenými ranami, reznými ranami alebo so škrabancami. Nebezpečné sú aj pre ľudí s oslabeným imunitným systémom. 

Nakazeným odumiera tkanivo

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb uvádza, že pri nakazení baktériami dochádza k odumieraniu mäsa v okolí otvorenej rany. Od januára zatiaľ ľudia nahlásili 26 prípadov infekcie. Minulý rok pritom úrady zaznamenali 74 prípadov, z toho 17 úmrtí. Tieto počty nakazených boli podľa portálu abnormálne vysoké vplyvom hurikánu Ian.

Problémy s baktériou už zaznamenal aj štát New York. „Je dôležité, aby všetci Newyorčania zostali ostražití a prijali opatrenia na udržanie seba a svojich blízkych v bezpečí vrátane ochrany otvorených rán pred morskou vodou,“ uvádza guvernérka Kathy Hochul.

Ľudia s oslabeným imunitným systémom by sa navyše mali vyhýbať surovým alebo nedostatočne upraveným mäkkýšom.

Clearwater Beach, Florida.
Clearwater Beach, Florida. Zdroj: Wikipedia∕Michel Rathwell
Domov
Zdieľať
Diskusia