Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
22. augusta 2023, 7:40
Čas čítania 1:48

Čo spôsobí, že Japonsko do oceánu vypustí rádioaktívnu vodu z Fukušimy? Vylejú jej až 1,3 milióna ton, toto sú riziká

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Tento proces potrvá desiatky rokov, aby sa obmedzil negatívny dosah na životné prostredie.

Postupné vypúšťanie 1,34 milióna ton upravenej rádioaktívnej odpadovej vody z japonskej elektrárne Fukušima do Tichého oceánu sa začne už tento týždeň vo štvrtok, oznámila v utorok japonská vláda. 

Ešte v nedeľu 20. augusta navštívil japonský premiér Fumio Kišida jadrovú elektráreň, ktorá bola v marci roku 2011 poškodená pri silnom zemetrasení a následných vlnách cunami. Jeho návšteva mala za cieľ uistiť verejnosť o bezpečnosti vládneho plánu na postupné vypúšťanie upravenej rádioaktívnej odpadovej vody.


Kišida teraz dal posledný súhlas so začatím vypúšťania na schôdzke ministrov, ktorí sa na pláne podieľali. Zároveň nariadil operátorovi, spoločnosti Tokyo Electric Power Company (TEPCO), aby sa pripravila na štvrtok 24. augusta v prípade, že to poveternostné a námorné podmienky umožnia. Vypúšťanie vody sa začína takmer 12 a pol roka po jadrovej katastrofe.

Vodu pred vypustením zriedia

Kontaminovaná voda je v areáli elektrárne uskladnená v približne tisícke nádrží. Voda je stále mierne rádioaktívna a pred vypustením do oceánu sa zriedi, aby rádioaktivita dosiahla bezpečné hodnoty a znížil sa tak jej možný vplyv na životné prostredie. Celý proces vypúšťania má trvať desiatky rokov.


Tento zámer však napriek schváleniu Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE) naďalej vyvoláva kritiku nielen v Japonsku, ale i v susedných krajinách.


Zástupcovia spoločnosti TEPCO, ktorá elektráreň prevádzkuje, a vláda tvrdia, že likvidácia kontaminovanej vody je nevyhnutná, napríklad na obmedzenie nebezpečenstva nekontrolovaného úniku pri ďalšom zemetrasení či cunami.


Premiér Kišida uviedol, že jeho vláda zatiaľ urobila všetko pre zaistenie bezpečnosti, ako aj pre boj proti poškodeniu rybolovu a poskytla transparentné a vedecké vysvetlenie na získanie porozumenia celej problematiky v krajine aj mimo nej. Zároveň sa zaviazal, že vláda bude pokračovať v tomto úsilí až do konca procesu.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Takto prebieha filtrácia

Fukušimská voda sa upravuje pomocou filtračného systému ALPS (Advanced Liquid Processing System) vyvinutého spoločnosťou Toshiba, ktorý z nej odstraňuje 62 rôznych rádionuklidov, zostáva iba trícium.

Žiarenie emitované tríciom je totiž veľmi slabé, pretože sa dá zablokovať jediným listom papiera, a nehromadí sa v ľudskom tele.


Upravená voda so stopovými množstvami trícia sa ešte pred vypustením podmorským tunelom vo vzdialenosti jedného kilometra od elektrárne zriedi na jednu štyridsatinu koncentrácie povolenej japonskými bezpečnostnými normami.

Domov
Zdieľať
Diskusia