Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
4. septembra 2023, 12:31
Čas čítania 0:41

Za našimi hranicami zaznamenali výskyt nebezpečného hmyzu. Problémy môže spôsobiť aj na Slovensku

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Sršeň ázijský predstavuje nebezpečenstvo nielen pre hmyz, ale aj pre ľudí.

Maďarský zväz včelárov vydal svojim členom varovanie pred agresívnym sršňom ázijským, ktorý sa vyskytuje v oblasti Győr-Moson-Sopron. Ten predstavuje veľké nebezpečenstvo nielen pre hmyz, ale aj pre ľudí, na ktorých zaútočí. Podľa predsedu včelárov bratislavského kraja Slovenského zväzu včelárov Milana Rusnáka sa hmyz môže rozšíriť aj na naše územie, informuje portál Plus 1 deň.

Proti sršňom ázijským je po ich identifikácii nevyhnutný rýchly zásah, ktorý zamedzí ich rozmnožovaniu. Ak nedôjde k včasnej prevencii, rozšíriť sa môže v okruhu 50 až 80 kilometrov, uvádza Rusnák.

Oproti európskym sršňom je mimoriadne agresívny

„Hoci Slovensko má obrovské skúsenosti s inváznymi druhmi, na takéto niečo pripravené nie je. Netreba robiť paniku, možno sa u nás šíriť nebude, ale treba byť v pozore. Toto sú následky zmeny klímy,“ priblížil Rusnák.

Sršeň ázijský je mimoriadne dravý. Približne 60 percent jeho potravy tvoria včely, útočí však na akýkoľvek hmyz. Nebezpečný je však aj pre ľudí. 

„Sršne ázijské predstavujú potenciálnu hrozbu pre včelárov (živia sa našimi včelami – Apis melifera), ovocinárov a alergikov,“ informuje Štátna ochrana prírody SR na oficiálnej webstránke.

Sršeň ázijský predstavuje potenciálne riziko aj pre Slovensko.
Sršeň ázijský predstavuje potenciálne riziko aj pre Slovensko. Zdroj: Univerzita Hradec Králové
Domov
Zdieľať
Diskusia