Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
20. septembra 2023, 18:10
Čas čítania 0:55

Univerzita Komenského zaostáva v rebríčku najlepších škôl. Prepadla sa pod zásadnú hranicu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovenské univerzity najviac zaostávajú v oblasti vedy a výskumu či počte citácií.

Univerzita Komenského (UK), dlhodobo považovaná za najlepšiu slovenskú vysokú školu, čoraz viac zaostáva za najlepšími univerzitami v okolitých krajinách Slovenska. V rokoch 2016 – 2018 sa ešte umiestňovala medzi 601. a 800. miestom v rebríčkoch Times, no dnes slovenské vysoké školy už nepatria ani medzi 1 000 najlepších. Uviedla to analytická jednotka Úradu vlády SR – Inštitút pre stratégie a analýzy (ISA) na sociálnej sieti.

Naopak, naši susedia, s výnimkou Česka, zlepšujú svoje postavenie v týchto rebríčkoch. Maďarsko a Poľsko majú jednu univerzitu umiestnenú medzi 500 najlepšími, zatiaľ čo Rakúsko sa môže pochváliť až siedmimi.

Pozitívnou správou je nárast počtu slovenských vysokých škôl, ktoré spĺňajú kritériá pre rebríčky Times a QS, aj keď sa umiestňujú na nižších priečkach. Počet týchto škôl sa od roku 2015 zvýšil z nuly na sedem, čo podľa ISA naznačuje zlepšovanie kvality vysokoškolského vzdelávania na Slovensku.

Situácia napriek všetkému nie je taká zlá, ako by sa mohlo zdať

Ako priblížili, hoci má Slovensko menej univerzít v týchto rebríčkoch v porovnaní so susednými krajinami, situácia je pri pohľade na celkový počet vysokých škôl pozitívnejšia. Slovensko má voči Poľsku, Maďarsku aj Rakúsku viac škôl, ktoré sa dostali do týchto medzinárodných rebríčkov.

14. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 4:11 KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje? KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje?

Podmienky na zaradenie do rebríčka Times zahŕňajú sedem kritérií, ako je počet publikácií, poskytovanie všetkých stupňov vysokoškolského štúdia a medzinárodná akademická spolupráca.

„Slovenské univerzity najvýraznejšie zaostávajú najmä v počte citácií, v kvalite výskumu a v skupine indikátorov ‚výučba‘ a ‚spolupráca so zahraničím‘,“ dodali.

Domov
Zdieľať
Diskusia