Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
21. septembra 2023, 14:02
Čas čítania 0:55

Robotníci ukradli rádioaktívny materiál z Fukušimy. Ohrozili životy mnohých pre pár tisíc

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Zo zbúraniska neďaleko Fukušimy ukradli potenciálne rádioaktívny šrot, prípadom sa zaoberá aj polícia.

Japonské ministerstvo životného prostredia vo štvrtok informovalo, že z areálu v oblasti jadrovej elektrárne Fukušima bol odcudzený potenciálne rádioaktívny kovový šrot. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Potenciálne rádioaktívny materiál pochádzal z múzea, ktoré sa búra v zóne približne štyri kilometre od atómovej elektrárne Fukušima, ktorú v roku 2011 vyradila z prevádzky vlna cunami.

Pracovníci subdodávateľskej firmy po demolácii odviezli šrot bez povolenia a porušili proces nakladania s kontaminovaným odpadom. Podľa denníka Mainiči Šimbun stavební robotníci predali kovový šrot spoločnostiam mimo fukušimskej zóny za 900-tisíc jenov, čo je približne 6-tisíc eur.

Podľa zákona sa odpad z demolácií v okolí Fukušimy musí zhromažďovať v dočasných skladoch, kde sa kontroluje obsah rádioaktívnych látok. Ak je úroveň rádioaktivity vysoká, kovy musia ísť do dočasného skladu alebo sa musia zlikvidovať predpísaným spôsobom. Ak je ich úroveň nízka, môžu sa opätovne použiť, objasnila AFP.

Prípadom sa už zaoberá polícia

Ministerstvo bolo o krádeži a predaji potenciálne rádioaktívnych materiálov informované koncom júla. Prípad vyšetruje polícia. Rezort upozornil dodávateľské firmy, aby zabránili opakovaniu sa takýchto prípadov posilnením monitorovacích systémov a vzdelávaním zamestnancov.

Ukradnutý šrot z Fukušimy pochádzal z výstuže v niektorej z búraných budov, a preto pravdepodobne nebol vystavený vysokej úrovni radiácie.

Lokalita, kde došlo k incidentu, sa nachádza v takzvanej ťažko návratnej zóne, kam je vstup stále prísne obmedzený. Šrot bol odcudzený zo zbúraniska komplexu knižníc a múzeí v meste Okuma v prefektúre Fukušima, dodal spravodajský web The Japan Times.

fukušima
Zdroj: Wikimedia/Tokyo Electric Power Co., TEPCO
Domov
Zdieľať
Diskusia