Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
21. septembra 2023 o 18:02
Čas čítania 0:40

Vedci prišli s novým zistením. Riziko infarktu rapídne zvyšuje obľúbená každodenná aktivita, ak ju robíš príliš dlho

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Už 30 minút telefonovania týždenne môže mať neblahý vplyv na ľudské zdravie. V kombinácii s vysokým krvným tlakom zvyšuje riziko infarktu a mŕtvice až o 12 percent.

Britskí vedci prišli so šokujúcim zistením. Príliš časté telefonovanie podľa nich výrazne zvyšuje riziko infarktu, informuje portál tn.cz.

Dáta do štúdie odborníci zbierali viac ako 12 rokov. Zistili, že kombinácia častého telefonovania a vysokého krvného tlaku môže mať negatívny vplyv na zdravie obyvateľstva. Zdravotné komplikácie môže používateľom spôsobiť už 30 minút telefonovania týždenne.

Telefón vlastnia tri štvrtiny svetovej populácie. Rýchly životný štýl a stres sa v posledných rokoch podpísal na verejnom zdraví. Vysokým krvným tlakom trpí 1,5 miliardy ľudí po celom svete. Práve kombinácia týchto dvoch faktorov zvyšuje riziko infarktu a mŕtvice až o 12 percent.

Negatívny vplyv vysokého krvného tlaku na ľudské zdravie je nespochybniteľný. Podľa odborníkov je nežiaduca práve rádiofrekvenčná energia, ktorú mobilné telefóny vyžarujú. Aj krátkodobé vystavenie sa energii je v spojitosti so zvýšením krvného tlaku nebezpečné. 

Ako prevenciu vedci odporúčajú netelefonovať dlhšie ako hodinu týždenne a dodržiavať zdravú životosprávu. Ľudia by však nemali zabúdať ani na konzumáciu zeleniny, ovocia či rýb a dbať na dostatočný pohyb. Verejnosti odporúčajú aj pravidelné vyšetrenie hladiny cholesterolu a krvného tlaku. 

ambulancia
Zdroj: Pro Care
Domov
Zdieľať
Diskusia