Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
22. septembra 2023, 14:45
Čas čítania 0:37

Ukrajina a USA sa dohodli na spoločnej výrobe zbraní. Je to historická vec, uviedol Zelenskyj

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ohlásenie zbrojárskej spolupráce zverejnila v piatok kancelária Zelenského na svojej webstránke.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok oznámil, že Ukrajina začne vyrábať zbrane spoločne so Spojenými štátmi, informuje stanica Sky News.

Kyjev vďaka dlhodobej dohode bude môcť začať vyrábať systémy protivzdušnej obrany. V súlade s dohodou vzniknú aj nové pracovné miesta a priemyselná základňa na Ukrajine.

Ohlásenie zbrojárskej spolupráce zverejnila v piatok kancelária Zelenského na svojej webstránke krátko po ukončení jeho návštevy USA.

„Budeme spolupracovať tak, aby Ukrajina vyrábala potrebné zbrane spolu so Spojenými štátmi. Koprodukcia v obrane (obrannom sektore) so Spojenými štátmi je historická vec,“ uviedol Zelenskyj.

Ukrajine chce s USA vytvoriť „obranný ekosystém“

Ukrajina sa v ostatnom čase snaží vyvíjať čo najväčšie úsilie zvýšiť domácu výrobu zbraní. Dohodu o spolupráci podpísalo s USA ministerstvo strategického priemyslu, ktoré má na starosti dohľad nad výrobou zbraní na Ukrajine.

Zelenskyj bez ďalších podrobností dodal, že Kyjev sa pripravuje na „vytvorenie nového obranného ekosystému so Spojenými štátmi“, aby tak spoločne vyrábali zbrane a prispeli k posilneniu slobody a ochrany životov.

Americký prezident Joe Biden si podáva ruku s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským počas ich stretnutia v Oválnej pracovni Bieleho domu vo Washingtone 21. septembra 2023.
Americký prezident Joe Biden si podáva ruku s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským počas ich stretnutia v Oválnej pracovni Bieleho domu vo Washingtone 21. septembra 2023. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia