Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
28. septembra 2023, 18:40
Čas čítania 1:32

Najväčšia letecká spoločnosť Európy ruší zimné lety. Dôvodom je nedostatok lietadiel, týchto sa to dotkne

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Letecká spoločnosť bude zákazníkov informovať mailom.

Írska letecká spoločnosť Ryanair vo štvrtok oznámila redukciu svojho zimného letového poriadku pre meškanie dodávok lietadiel Boeing. Najväčší európsky nízkonákladový dopravca podľa počtu pasažierov tiež uviedol, že to neovplyvní jeho odhad počtu cestujúcich za celý rok. TASR o tom informuje na základe správ DPA a Reuters.

Ryanair, ktorý je jedným z najväčších zákazníkov Boeingu, vo vyhlásení uviedol, že v období medzi septembrom a decembrom očakával dodanie 27 lietadiel. Ale pre sklz vo výrobe v závode v Kansase v kombinácii s opravou boeingov a oneskorením dodávok zo Seattlu teraz odhaduje, že dostane medzi októbrom a decembrom iba 14 lietadiel.

Zrušenie letov nadobudne účinnosť od konca októbra a v najbližších dňoch ho oznámia všetkým dotknutým cestujúcim e-mailom, informoval Ryanair.

Zrušenie letov nebude mať vplyv na ciele firmy

Generálny riaditeľ Michael O'Leary však poznamenal, že meškanie dodávok nebude mať významný vplyv na revidovaný celoročný cieľ prepravy 183,5 milióna cestujúcich. Ryanair totiž v júli znížil svoju celoročnú prognózu počtu pasažierov zo 185 miliónov s odvolaním sa na možné meškanie dodávok boeingov, ako aj vplyv štrajkov riadenia letovej prevádzky.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

„Ak sa však meškanie dodávok zhorší alebo predĺži do obdobia január až marec 2024, možno budeme musieť toto číslo prehodnotiť a upraviť ho mierne nadol,“ dodal.
O'Leary vlani kritizoval Boeing pre oneskorenie dodávok, ale v máji zakopal vojnovú sekeru vďaka multimiliardovej dohode o nákupe až 300 lietadiel od amerického výrobcu.

Vedenie Ryanairu uviedlo, že dodávky sa výrazne zlepšili ešte predtým, ako Boeing minulý mesiac objavil výrobnú chybu, ktorá spomalila dodávky jeho najpredávanejších modelov 737 MAX.

Ryanair znižuje počet letov na viacerých letiskách

Ryanair tento týždeň vykoná niekoľko úprav svojho letového poriadku na zimu 2023. Spoločnosť znižuje počet lietadiel na letisku Charleroi v Belgicku, v írskom Dubline aj na talianskych letiskách vrátane Bergama, Neapola a Pisy.

K zníženiu počtu lietadiel dôjde aj na letisku East Midlands v Británii, v Porte v Portugalsku a Kolíne nad Rýnom v Nemecku. Tieto zrušenia začnú platiť od konca októbra. Cestujúcim budú ponúknuté miesta na iných letoch alebo plná náhrada, ak si to budú želať.

Letecká spoločnosť uviedla, že spolupracuje s Boeingom v snahe zabezpečiť dodávku všetkých 57 zmluvne dohodnutých lietadiel 737 do konca mája 2024, aby mohla vstúpiť do kľúčovej letnej sezóny posilnená. Dodala, že túto zimu nemá žiadne náhradné lietadlo, pretože musí vykonať plánovanú údržbu celej flotily s viac ako 550 lietadlami, aby sa pripravila na leto 2024.

ryanair
Zdroj: TASR/Martin Baumann
Domov
Zdieľať
Diskusia