Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Barbora Fábryová
23. októbra 2023, 12:51
Čas čítania 0:37

Za 840-tisíc eur vydražili najvzácnejšiu československú mincu, aká kedy existovala. Patrila významnému členovi vlády

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Dražba začínala na vyvolávacej cene 650-tisíc eur.

Vydražili najdrahšiu československú mincu, aká sa kedy dostala do aukcie. V piatok 20. októbra prebiehala dražba najvzácnejšej československej mince z roku 1937. 

Vyvolávacia cena unikátneho dukátu začínala na hodnote 650-tisíc eur. Podľa informácií tvnoviny.sk mincu nakoniec vydražili až za 840-tisíc eur a vo svojej zbierke ju bude mať český podnikateľ. 


„Najvzácnejší ročník svätováclavských 2 dukátov. Razených bolo 4 alebo 8 kusov. Najkrajší známy kus s razobným leskom pochádza zo zbierky Karla Hackenschmieda,“ píše na oficiálnom webe aukčný dom Macho & Chlapovič. 

Karel Hackenschmied bol dôležitým pracovníkom v rakúsko-uhorskej banke a československým ministrom financií. Tieto vzácne mince dal vyraziť v roku 1937.

Najzachovalejší kúsok

Aukčný dom informuje, že v prípade tohto dukátu ide o mimoriadne vzácny kúsok. Zo štyroch alebo ôsmich kusov sa do aukcií dostali iba dva. Prvý z nich sa vydražil v roku 2006 za 50-tisíc eur. Aktuálne vydražený kúsok, ktorý sa predal za úctyhodných 840-tisíc eur, je podľa dostupných informácií zo všetkých dukátov najzachovalejší. 

mincaminca
Zobraziť galériu
(2)



Domov
Zdieľať
Diskusia