Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
23. októbra 2023 o 16:55
Čas čítania 1:18

AKTUÁLNE: Okolo mesta na strednom Slovensku sa túla až 10 medveďov. Zásahový tím oznámil, aké kroky proti šelmám podnikne

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Oznámil to Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody.

Výskyt medveďov v ružomberských lokalitách Satelity, Kalvária, Baničné, Hrabovo a Vlkolínec potvrdil v pondelok zásahový tím. Odhadovaný počet jedincov, ktorí sa pohybujú v blízkosti intravilánu mesta a niekedy navštívia aj priamo intravilán, je do desať. 

Sídlisko Satelity niekoľkokrát navštívil jeden dospelý medveď. Zásahovému tímu to ohlasovala najmä mestská a štátna polícia. „Pri Kalvárii, na ulici Pod cintorínom, bola jedenkrát pozorovaná medvedica s dvoma mláďatami. V Hrabove sa tiež pohyboval jeden dospelý jedinec medveďa. Tu pravdepodobne išlo o jedinca, ktorý navštevoval aj sídlisko Satelity,“ priblížil vedúci Zásahového tímu Západ Marek Veverica.

Dodal, že opakované návštevy viacerých medveďov im hlásia aj v záhradkárskej oblasti Mičinô neďaleko sídliska Baničné. Na poslednom zaslanom videozázname z fotopasce sa podľa jeho slov priamo v záhradách nachádzalo päť jedincov.

K materiálnym škodám väčšieho rozsahu nedošlo. „Môžeme však potvrdiť najmä zničené oplotenia v okolí záhrad rodinných domov a zničené ovocné dreviny,“ podotkol Veverica. V tomto období medvede podľa jeho slov vyhľadávajú v záhradách rodinných domov práve dozrievajúce a padajúce jablká či orechy.

Bezpečnosť obyvateľov je prioritou

Zásahový tím uistil, že ochrana bezpečnosti a zdravia obyvateľov je jeho prioritou. V prípadoch výskytu problémových medveďov v intraviláne a okolí je snahou tímu takýchto jedincov odplašiť a pokúsiť sa im prinavrátiť prirodzenú plachosť. Zároveň ich podľa Vevericu monitorujú a snažia sa zozbierať čo najviac údajov o ich pohybe a správaní.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

„V prípade, ak jedince plachosť nevykazujú a naďalej sa do lokalít intravilánov vracajú, čím ohrozujú bezpečnosť a zdravie obyvateľov, pristupujeme k návrhu na elimináciu,“ vysvetlil Veverica.

Ružomberská radnica v pondelok upozornila obyvateľov, že kým sa situácia neupokojí, stále platia preventívne opatrenia z júna. Mestský cintorín bude vo večerných hodinách naďalej uzatvorený. V okolí je posilnená činnosť mestskej polície. V prípade, ak to nie je úplne nevyhnutné, odporúčajú obmedziť návštevu cintorína v neskorých večerných a skorých ranných hodinách.

Primátor Ľubomír Kubáň vyzval obyvateľov, aby kuchynský odpad z rodinných domov a popadané ovocie zo záhrad neumiestňovali voľne do prírody. Na niektorých miestach, kde zaznamenali prítomnosť medveďa, zdokumentovali hromadiaci sa odpad.

medved
Zdroj: PxHere/na voľné použitie
Domov
Zdieľať
Diskusia