Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
14. novembra 2023, 12:40
Čas čítania 0:54

Každú chvíľu môže vybuchnúť. Sleduj naživo blížiacu sa erupciu sopky, pre ktorú už evakuovali mestá na Islande

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Island vyhlásil v piatok 10. novembra núdzový stav v dôsledku sérií silných zemetrasení a hrozby vulkanickej erupcie na polostrove Reykjanes juhozápadne od Reykjavíku. Po silných otrasoch preventívne evakuovali mesto Grindavík.

Obyvatelia islandského mesta Grindavík, ktorí museli byť evakuovaní z domovov po stovkách otrasov vedúcich k obavám zo sopečného výbuchu, sa do nich nakrátko mohli vrátiť po cennosti a rôzne ďalšie potrebné veci. V pondelok o tom informovali miestne úrady.


Úrady umožnili obyvateľom nakrátko sa vrátiť do domovov po cennosti a iné potreby pod podmienkou, že tam strávia čo najkratší čas. Polícia a civilná obrana bola po celý čas v pohotovosti. Na ostrove platí núdzový stav. Úrady a miestni obyvatelia uvádzajú, že situáciu komplikujú cesty poškodené alebo zničené seizmickou aktivitou.

„Otvorila sa trhlina dlhá približne 15 kilometrov. Kdekoľvek na nej môže nastať erupcia,“ vyhlásil v sobotu Vidir Reynisson, vedúci úradu civilnej obrany a krízového manažmentu.

Vulkanológ David McGarvie z Lancasterskej univerzity tvrdí, že podobné evakuácie sa nestávajú často. „Posledná evakuácia celého väčšieho islandského sídla sa odohrala pred 50 rokmi v roku 1973 počas (sopečnej) erupcie na ostrove Heimaey neďaleko južného pobrežia Islandu,“ dodal McGarvie.

V sobotu evakuovali 4-tisícové mesto

Grindavík leží na juhozápadnom cípe ostrova na polostrove Reykjanes zhruba 40 kilometrov juhozápadne od metropoly Reykjavík, má približne 4000 obyvateľov. V sobotu ho úrady evakuovali pre vysoký počet zemetrasení spôsobených pohybom magmy pod zemským povrchom. Otrasy pôdy môžu byť zároveň varovaním pred blížiacou sa vulkanickou erupciou.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

V piatok sa vyskytli dve obzvlášť silné zemetrasenia, ktoré pocítili aj obyvatelia Reykjavíku. Podľa údajov Islandského meteorologického ústavu dosiahol najsilnejší piatkový otras magnitúdu 5,2.

Domov
Zdieľať
Diskusia