Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
16. novembra 2023 o 13:11
Čas čítania 0:41

Rusi pripravili na odpálenie raketu schopnú niesť jadrovú hlavicu. Údajne by mala preniknúť cez nové systémy obrany USA

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Rusko nabilo silo na juhu krajiny nosnou raketou s hypersonickým klzákom.

Raketové sily Ruskej federácie na juhu Ruska pripravili na odpálenie nosnú raketu s hypersonickým klzákom Avantgard schopným niesť jadrové hlavice. Vo štvrtok to vo vysielaní uviedla televízia ministerstva obrany.

Avantgard dokáže až 27-násobne prekročiť rýchlosť zvuku (34-tisíc kilometrov za hodinu) a prudko manévrovať po odpojení od nosnej rakety mimo jej trajektórie. Ruský prezident Vladimir Putin ohlásil jeho úspešné použitie v roku 2018. Údajne má byť schopný preniknúť aj cez nové systémy protiraketovej obrany Spojených štátov.

Zábery odvysielané televíziou Zvezda ukazujú prepravu balistickej strely, jej vzpriamenie a následné spustenie do raketového sila v Orenburskej oblasti neďaleko hraníc s Kazachstanom. Prvá raketa s klzákom Avantgard bola umiestnená na tej istej základni už v roku 2019.

USA považuje Rusko za najväčšiu hrozbu národnej bezpečnosti

Rusko a USA ako dve najväčšie jadrové mocnosti zhodne vyjadrili poľutovanie nad postupným rozkladom dohôd regulujúcich preteky v zbrojení z čias studenej vojny. Rusko, USA a Čína však zároveň vyvíjajú nové zbraňové systémy vrátane hypersonických.

Spojené štáty považujú za svojho najväčšieho konkurenta Čínu, kým Rusko považujú za najväčšiu hrozbu svojej národnej bezpečnosti.

rusko
Zdroj: Wikimedia Commons/ Министерство обороны Российской Федерации
Domov
Zdieľať
Diskusia