Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Tímea Krauszová TASR
18. novembra 2023, 7:45
Čas čítania 1:16

Užívame príliš veľa antibiotík. V Európe rastie nebezpečná rezistencia, ktorá spôsobuje vážnu zdravotnú hrozbu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pri príležitosti Európskeho dňa zvyšovania povedomia o antibiotikách vyšla nová správa, ktorá ukazuje, že ľudia sa po pandémii znovu prehnane spoliehajú na antibiotiká.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie bude antimikrobiálna rezistencia v najbližšej budúcnosti jedným z najvážnejších zdravotníckych hrozieb na celom svete. Riešením tejto rezistencie sa zaoberá aj Európska komisia.

Podľa eurokomisárky pre zdravie Stelly Kyriakidisovej je to najvyššou prioritou a neoddeliteľnou súčasťou mnohých opatrení v rámci zdravotnej únie. Uviedla to pri príležitosti Európskeho dňa zvyšovania povedomia o antibiotikách, informuje bruselský spravodajca TASR.

Nadužívanie antibiotík stojí európske štáty miliardy eur ročne

Komisárka upozornila, že nové údaje, ktoré v piatok zverejnilo Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb, ukazujú určitý pokrok v rokoch 2019 – 2022 k cieľu znížiť používanie antimikrobiálnych látok do roku 2030 o 20 percent. Stále to však nie je ideálne.


Hoci dlhodobejšie užívanie antibiotík v EÚ a krajinách Európskeho hospodárskeho priestoru medzi rokmi 2019 a 2022 kleslo, spotreba sa v roku 2022 opäť zvýšila. Mnohí Európania sa totiž vrátili k svojmu spôsobu života spred pandémie ochorenia COVID-19.

27. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 3:47 Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia?

Štúdia, ktorú vypracovala OECD pre eurokomisiu, varuje, že AMR stojí krajiny EÚ a EHP približne 11,7 miliardy eur ročne. Ak by každá krajina investovala 3,40 eura na obyvateľa ročne na zníženie antimikrobiálnej rezistencie, čiže do intervencií v oblasti ľudského zdravia a potravinárstva, mohla by zabrániť viac ako 10-tisíc úmrtiam, vyhnúť sa vyše 600-tisíc novým infekciám a ušetriť viac ako 2,5 miliardy eur pre svoje zdravotné systémy každý rok.

„Riešenie AMR je prioritou verejného zdravia a ekonomickou nevyhnutnosťou. Čísla sú znepokojujúce a ukazujú, že potrebujeme naliehavé a ambiciózne opatrenia. Musíme spolupracovať, členské štáty, zainteresované strany a občania, aby sme zabezpečili, že sa prijmú všetky potrebné opatrenia na splnenie dohodnutých cieľov,“ vyhlásila Kyriakidisová v správe pre médiá.

AMR je kľúčovou zložkou revízie farmaceutických právnych predpisov, ktorú eurokomisia predložila vlani. V júni 2023 ministri zdravotníctva EÚ schválili návrh EK o opatreniach na boj proti AMR a dohodli sa na cieli znížiť do roku 2030 spotrebu antimikrobiálnych látok u ľudí o 20 percent a znížiť celkový predaj antimikrobiálnych látok v EÚ používaných pre hospodárske zvieratá a v akvakultúre o polovicu.

Domov
Zdieľať
Diskusia