Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
27. novembra 2023, 19:32
Čas čítania 0:47

Chorobnosť na Slovensku rapídne stúpla. Ďalšie školy museli prerušiť vyučovanie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Úrad verejného zdravotníctva uvádza, že 23 výchovno-vzdelávacích zariadení nahlásilo prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu pre vysokú chorobnosť.

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v 47. týždni v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 14,3 percenta. Zvýšila sa aj chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO), a to o 27,8 percenta. 

Epidemiológovia počas týždňa zaznamenali 47 034 prípadov ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Nitrianskom kraji a najnižšiu v Banskobystrickom kraji. Ochorenia sa vyskytli najčastejšie vo vekovej skupine detí do piatich rokov. „Ochorenia hlásilo 53 percent všeobecných lekárov pre deti a dorast a 42 percent všeobecných lekárov pre dospelých,“ priblížil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.


Ako chrípku a chrípke podobné ochorenia v 47. týždni nahlásili 4 808 ochorení, čo predstavuje 10,2 percenta z celkového počtu hlásených ARO. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Nitrianskom kraji, najnižšia v Bratislavskom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine do piatich rokov.

Nárast prípadov covidu

Zároveň ÚVZ informoval, že 23 výchovno-vzdelávacích zariadení nahlásilo prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu. Išlo o 19 materských škôl a štyri základné školy.
Úrad v 47. týždni nezaznamenal prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI). Takisto bolo spracovaných 595 prípadov ochorenia COVID-19. Podotkol, že z celkového počtu hlásených prípadov ochorenia bola za mesiac november najvyššia vekovo špecifická chorobnosť zaznamenaná vo vekovej skupine 65-ročných a starších osôb.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Towfiqu barbhuiya
Domov
Zdieľať
Diskusia