Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
2. decembra 2023, 13:04
Čas čítania 1:02

Rusi robili v noci razie v gay baroch. Polícia si fotila doklady návštevníkov, zatvorili niekoľko klubov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Razie boli po rozhodnutí najvyššieho súdu o tom, že hnutie LGBTQ+ ľudí je extrémistické.

Ruské bezpečnostné sily podnikli v noci na sobotu razie v gay kluboch a baroch po celej Moskve. Akcia nasledovala necelých 48 hodín po tom, čo ruský najvyšší súd zakázal činnosť medzinárodného LGBTQ+ hnutia na území Ruska s odôvodnením, že ide o extrémistickú skupinu. 

Polícia prehľadala napríklad nočný klub, mužskú saunu a bar, kde sa konali večierky LGBTQ+ ľudí, a urobila to pod zámienkou protidrogovej razie, informovali miestne médiá.

Očití svedkovia novinárom povedali, že bezpečnostné služby kontrolovali návštevníkom klubu doklady a tie si aj odfotografovali. Svedkovia zároveň uviedli, že prevádzkari klubu dokázali ešte pred príchodom polície varovať zákazníkov.

Hnutie LGBTQ+ ľudí je v Rusku považované za extrémistické

Razie nasledovali po štvrtkovom rozhodnutí ruského najvyššieho súdu, ktorý označil hnutie LGBTQ+ ľudí v Rusku za extrémistickú organizáciu.

Súdne pojednávanie sa konalo za zatvorenými dverami bez prítomnosti žalovanej strany. Ide o najnovší krok v dlhotrvajúcej snahe Ruska za vlády Vladimira Putina obmedzovať uvedenú komunitu ľudí, ktorí majú podľa úradov „netradičnú“ sexuálnu orientáciu a rodové identity. Putin počas 24 rokov pri moci zdôrazňuje „tradičné rodinné hodnoty“.

22. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 6:15 Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu

Žalobu na najvyšší súd podalo v novembri ruské ministerstvo spravodlivosti. Ruské úrady podľa neho identifikovali znaky a prejavy extrémistickej povahy v LGBTQ+ hnutí pôsobiacom v Rusku vrátane podnecovania sociálnych a náboženských nezhôd. Dôkazy však ruský rezort spravodlivosti neponúkol.

Aktivisti poznamenali, že žaloba bola podaná proti hnutiu, ktoré nie je oficiálnym právnym subjektom, a že na základe širokej a neurčitej definície môžu úrady tvrdo zasahovať proti akýmkoľvek jednotlivcom či skupinám označeným za súčasť hnutia.

Po súdnom rozhodnutí už bolo zatvorených niekoľko podnikov pre LGBTQ+ ľudí vrátane gay klubu Centrálna stanica v Petrohrade.

rusko
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia