Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
8. decembra 2023, 10:07
Čas čítania 1:18

Letecká linka Bratislava – Košice môže byť čoskoro realitou. Poslanci schválili dôležitý zákon

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ministerstvo dopravy chce ponúknuť príspevok v civilnom letectve.

Štát by mohol poskytnúť príspevok v civilnom letectve ako minimálnu pomoc alebo štátnu pomoc na vykonávanie pravidelnej leteckej dopravy na území SR alebo medzi slovenskými letiskami a letiskami mimo územia Slovenskej republiky. Majú sa tak podporiť nové letecké spojenia.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o odplatách a o poskytovaní príspevku v civilnom letectve, ktorý Národná rada SR posunula do druhého čítania. Rokuje o ňom v skrátenom legislatívnom konaní.

Rezort dopravy predpokladá negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy a na rozpočty obcí a vyšších územných celkov. V analýze vplyvov na rozpočet verejnej správy sa uvádza, že minimálna pomoc bude vo výške 200-tisíc eur pre jedného leteckého dopravcu. Vplyv na štátny rozpočet v roku 2024 je odhadovaný na približne 1,2 milióna eur.

„Uvedené odhadované sumy predstavujú predpokladané náklady na podporu priamych leteckých spojení a budú predmetom rokovaní medzi Ministerstvom dopravy SR a Ministerstvom financií SR v rámci prípravy návrhu rozpočtu verejnej správy na príslušné rozpočtové roky, zohľadňujúc povinnosti vyplývajúce z investičnej zmluvy,“ uviedol rezort dopravy.

Minister si vie predstaviť leteckú linku medzi Košicami a Bratislavou

Minister dopravy Jozef Ráž spresnil, že zatiaľ ide iba o rámec, na základe ktorého by vláda v budúcnosti mohla podporiť akúkoľvek leteckú linku. V súvislosti s príchodom Volva do Košíc je v príprave napríklad linka medzi Košicami a Göteborgom. Minister si vie predstaviť možnú podporu napríklad aj pre linku medzi Košicami a Bratislavou.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Vytvorený nástroj, na základe ktorého bude možné poskytnúť prostriedky na podporu liniek, má byť podľa rezortu dopravy nápomocný v umožnení rýchlejšej mobility ľudí a v rozvoji cestovného ruchu v rámci regiónov. „Vytvorený nástroj zároveň umožní aj realizáciu záväzkov, ktoré Slovenskej republike vyplývajú zo schválených investičných zmlúv,“ argumentuje MD SR v dôvodovej správe.

Rezort dopravy zároveň uviedol, že opatrenia, ktoré prijala SR pre ochorenie COVID-19, mali zásadný vplyv na fungovanie podnikov, a to vrátane podnikov v oblasti civilného letectva a cestovného ruchu. Nový právny nástroj tak má podporiť nové letecké spojenia.

Účinnosť novely zákona sa navrhuje od 1. januára 2024.

letisko
Zdroj: Wikimedia Commons/Andrej Neuherz
Domov
Zdieľať
Diskusia