Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
11. decembra 2023, 20:44
Čas čítania 0:26

Už o pár hodín „zmizne“ jedna z najjasnejších hviezd našej oblohy

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Žiariaca hviezda Betelgeuse tvorí ľavé rameno súhvezdia Orión a je pre ňu charakteristická červená farba.

O 2.00 h v noci 12. decembra bude jedna z najjasnejších hviezd oblohy s názvom Betelgeuse zatienená na 15 sekúnd, pretože popred ňu preletí asteroid Leona (319), informuje iMeteo.  

Slováci tento ojedinelý astronomický úkaz neuvidia. Zatienenie hviezdy oválnym asteroidom veľkým približne 80 × 55 kilometrov budú mať možnosť pozorovať obyvatelia na trase od stredného Mexika, prechádzajúc cez južnú Európu až po Euráziu. 

Žiariaca hviezda Betelgeuse tvorí ľavé rameno súhvezdia Orión a je pre ňu charakteristická červená farba. Niektorí vedci zastávajú názor, že hviezda by v priebehu niekoľkých rokov mohla explodovať, no iní astronómovia si zase myslia, že od dosiahnutia štádia supernovy a od následnej explózie nás delia desiatky až stovky tisíc rokov.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: snl.no/Av Davide De Martin/ESA/ESO/NASA Photoshop FITS Liberator.
Domov
Zdieľať
Diskusia