Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
22. decembra 2023, 16:11
Čas čítania 1:44

Policajti v Česku zaistili 14-ročného žiaka. Vyhrážal sa, že vystrieľa školu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V štyroch prípadoch sa českej polícii podarilo zaistiť podozrivých.

Česká polícia od štvrtka preveruje osem podnetov, pri ktorých konkrétni ľudia pozitívne reagovali na čin strelca na Karlovej univerzite v Prahe. Medzi nimi je aj 14-ročný žiak. V piatok to uviedol český policajný prezident Martin Vondrášek, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.


V štyroch prípadoch sa polícii podarilo zaistiť podozrivých. Jedným z nich bol napríklad 14-ročný žiak v Olomouckom kraji, ktorý na sociálnej sieti napísal, že „vystrieľa školu“. Ďalšou bola žena, ktorá napísala, že ju mrzí, že na Karlovej univerzite ju v tomto čine niekto predbehol. Hrozbám čelí aj rodina strelca.

22. decembra 2023, 14:19 Čas čítania 1:47 VIDEO: Česká polícia zverejnila záznam zo zásahu v Prahe. Objasnila aj to, ako zomrel útočník VIDEO: Česká polícia zverejnila záznam zo zásahu v Prahe. Objasnila aj to, ako zomrel útočník

Policajti boli na podobnú situáciu trénovaní už približne 12 rokov 

„Slúžim takmer 31 rokov a zažil som toho už mnoho. To, čo som videl včera, je môj najotrasnejší zážitok v živote,“ priznal policajný prezident. Pripomenul, že na udalosť tohto typu sa českí policajti začali pripravovať v roku 2011 po tom, ako v Nórsku útočil Anders Breivik. „Veľmi ma mrzí, že sme tieto zručnosti potrebovali,“ dodal.


Minister vnútra Vít Rakušan spresnil informácie o meniacom sa počte obetí. „Trinásť obetí zahynulo na mieste činu, k nim sa počíta 14. mŕtvy, ktorým je strelec. Jedna obeť zomrela v nemocnici,“ povedal a potvrdil, že medzi zranenými je aj jeden občan Holandska a dvaja občania Spojených arabských emirátov.

Diskusia o zbraňovej legislatíve 

„Tento druh útoku je činom, ktorému sa dá veľmi ťažko predchádzať,“ vyhlásil minister. Rezort vnútra podľa neho vníma spoločnú zodpovednosť za bezpečnosť vo verejnom priestore. Rovnako si myslí, že diskusia o zbraňovej legislatíve je legitímna.

Minister vnútra pripomenul, že v poslaneckej snemovni je aktuálne zákon o zbraniach, ktorý zavádza napríklad sprísnenie lekárskych prehliadok, špeciálne psychologické posúdenie či povinnosť podnikateľov oznamovať podozrivé nákupy zbraní.

22. decembra 2023, 14:19 Čas čítania 0:44 Známa influencerka nevhodne okomentovala streľbu v Prahe. Prišla o spoluprácu Známa influencerka nevhodne okomentovala streľbu v Prahe. Prišla o spoluprácu

Minister vnútra vyzýva médiá na citlivosť

Okrem toho vyzval médiá, aby k informovaniu pristupovali citlivo a udalosť nebulvarizovali. „Nedávajme tomu páchateľovi to, čo chcel, nedávajme mu publicitu,“ apeloval na novinárov. Pre príbuzných obetí je to podľa jeho slov zdrvujúce a zo zahraničných skúseností vyplýva, že to zvyšuje riziko, aby sa činom niekto inšpiroval. Za oveľa dôležitejšie než „pitvanie sa v súkromí“ obetí, čo niektoré bulvárne médiá robia, označil pomoc rodinám.


Spomenul aj fámy, ktoré ľudia šíria na sociálnych sieťach – napríklad že útočník bol Ukrajinec, že na mieste boli mŕtvi policajti či to, že o udalosti bola dopredu známa informácia, ale polícia ju ignorovala. „Toto nie je detektívny seriál, toto je realita. Musíme šíriť len zaručené informácie,“ zdôraznil minister.

Krízová linka SPIS pre blízkych a pozostalých (Systém psychosociálnej intervenčnej služby): +420 227 272 225 –⁠ nonstop
Linka bezpečia pre študentov do 26 rokov: 116 11 –⁠ nonstop
In IUSTITIA: +420 773 177 636 alebo +420 773 177 844 –⁠ do konca piatka 
Chatová podpora zaistená centrom Carolina Karlovej univerzity: www.centrumcarolina.cuni.cz/CC-379.html –⁠ do konca piatka
Policajti kráčajú pred budovou Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej.
Policajti kráčajú pred budovou Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej. Zdroj: AP Photo/Denes Erdos
Domov
Zdieľať
Diskusia