Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
22. decembra 2023, 14:19
Čas čítania 1:47

VIDEO: Česká polícia zverejnila záznam zo zásahu v Prahe. Objasnila aj to, ako zomrel útočník

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Polícia na začiatku brífingu pustila videozáznam z policajných kamier, ktorý následne okomentovala. Záznam zdieľali aj na sociálnych sieťach.

Podľa riaditeľa pražskej polície Petra Matějčeka si štvrtková streľba na Karlovej univerzite v Prahe vyžiadala 14 obetí, so strelcom je teda mŕtvych ľudí 15, zranených je 25. Strelec zasiahol aj troch ľudí v okolí budovy a došlo aj k prestreleniu civilného vozidla, aj vozidla polície. Podrobnosti o zásahu v piatok opísali príslušníci polície, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.


Minister vnútra Vít Rakušan v piatok ráno informoval o 13 obetiach. Matějček vysvetlil, že v čase, keď o tom minister informoval, to bol správny počet. Zároveň polícia nechcela potvrdiť, či skutočne medzi obeťami nie sú žiadni cudzinci, ako to skôr uviedol Rakušan.

Polícia na začiatku brífingu pustila videozáznam z policajných kamier, ktorý následne okomentovala. Nevýhodou pri zásahu podľa nej bolo, že nebolo počuť žiadnu streľbu, museli teda útočníka aktívne vyhľadávať. Mali informáciu, že by mal byť v horných poschodiach budovy, následne na streche.

Policajná akcia pred budovou školy 

Okrem zákroku v budove prebiehal podľa Matějčeka aj zákrok pred budovou. „Aj na verejnej komunikácii došlo k trom zraneniam zo strany páchateľa,“ doplnil. Polícia podľa neho opätovala streľbu z krátkych zbraní.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Na otázku, prečo nemali dlhé zbrane, vedúci oddelenia pražskej kriminálnej polície Aleš Strach uviedol, že štandardne v ich vybavení nie sú dlhé zbrane. Tieto prvosledové hliadky sa už potom nestíhali prezbrojiť. Streľba z krátkych zbraní mala podľa neho tiež zmysel, lebo dostali páchateľa pod tlak, v dôsledku čoho sa zastrelil.

Smrť útočníka

Polícia zdôraznila aj to, že nemohla strieľať skôr. Vyčkávala totiž, kým sa útočník odkryje. Ten využíval ochodzu budovy práve na to, aby sa kryl. „Páchateľ bol zakrytý, bolo by veľmi nešťastné, ak by zo strany polície došlo k úmrtiu,“ vysvetlili dôvody postupu. Keď sa ďalšie hliadky dostali k nemu na strechu, našli ho už mŕtveho. Podľa polície sa zastrelil zrejme brokovnicou, dlhú zbraň predtým odhodil.

Kriminalisti nechceli špecifikovať, čím presne útočník strieľal. Potvrdili, že mal povolenie na osem zbraní, dve z nich boli dlhé. Preveria, či v tom, že mladík držal takýto rozsah zbraní, zlyhal systém alebo jednotlivec. Tiež je podľa nich zrejmé, že páchateľ metódy polície do istej miery poznal.

Chcel sa inšpirovať jeho činmi

Zároveň informovali o tom, že o pol jednej v noci prijali oznámenie, že niekto sa údajne týmto činom inšpiroval, zo strelca si berie príklad a chystá sa tiež strieľať. Do rána danú osobu zaistili. Zdôraznili, že vyhrážaniu a príspevkom na sociálnych sieťach sa budú naďalej venovať. Počas sviatkov posilnia aj výkon služby v uliciach.

22. decembra 2023, 11:53 Čas čítania 0:48 VIDEO: Českí policajti zaistili osobu, ktorá sa chcela inšpirovať strelcom z pražskej univerzity. Zverejnili aj video zo zásahu VIDEO: Českí policajti zaistili osobu, ktorá sa chcela inšpirovať strelcom z pražskej univerzity. Zverejnili aj video zo zásahu
Krízová linka SPIS pre blízkych a pozostalých (Systém psychosociálnej intervenčnej služby): +420 227 272 225 –⁠ nonstop
Linka bezpečia pre študentov do 26 rokov: 116 11 –⁠ nonstop
In IUSTITIA: +420 773 177 636 alebo +420 773 177 844 –⁠ do konca piatka 
Chatová podpora zaistená centrom Carolina Karlovej univerzity: www.centrumcarolina.cuni.cz/CC-379.html –⁠ do konca piatka
Domov
Zdieľať
Diskusia