Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
31. decembra 2023, 9:49
Čas čítania 0:42

Zomrel slávny herec Tom Wilkinson. Dvakrát zabojoval o Oscara

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Britský herec bol známy z viacerých populárnych filmov.

Vo veku 75 rokov zomrel v sobotu britský herec Tom Wilkinson, dvakrát nominovaný na Oscara a známy úlohami vo filmoch Do naha!, Michael Clayton, V spálni či Úžasný hotel Marigold. 

V oznámení, zverejnenom jeho agentom v mene hercovej rodiny, sa uvádzalo, že Wilkinson zomrel náhle doma. Ďalšie podrobnosti oznam nepriniesol.

Wilkinson bol najprv nominovaný na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied – na Oscara – v kategórii najlepší herec za rodinnú drámu V spálni z roku 2001. Na Oscara bol nominovaný aj v kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe za film Michael Clayton z roku 2007, kde bol hlavnou hviezdou George Clooney.

V Británii a mimo nej si ho mnohí filmoví fanúšikovia pamätajú z komédie Do naha! z roku 1997 v úlohe robotníka Geralda Coopera prepusteného z oceliarne, ktorý sa spoločne s niekoľkými ďalšími nezamestnanými mužmi snaží zarobiť si usporiadaním striptízovej show.

Herec sa objavil v desiatkach ďalších filmov vrátane Batman začína, Večný svit nepoškvrnenej mysle, Zamilovaný Shakespeare či Valkýra. Wilkinsona ocenili v roku 2005 za jeho službu dramatickému umeniu, keď mu udelili vysoké vyznamenanie Rad britského impéria.

Wilkinson
Zdroj: 20th Century Fox
Domov
Zdieľať
Diskusia