Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
31. decembra 2023, 16:59
Čas čítania 1:09

Milujú ho slovenské deti aj dospelí. Táto lahôdka zdražela o zhruba 70 %

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ceny agrokomodít v tomto roku rástli, cena kakaa vyskočila o viac než 70 %.

Ceny viacerých komodít tento rok vzrástli, pričom smerom nahor išli najmä ceny poľnohospodárskych komodít, zatiaľ čo ceny zemného plynu a uhlia výrazne klesli. Ceny agrokomodít tlačilo nahor nepriaznivé počasie a obmedzené dodávky na trh. Najvýraznejšie sa tento rok zvýšili ceny obľúbeného kakaa o viac než 70 %.

Thomson Reuters/CoreCommodity CRB Excess Return Index, ktorý zahrnuje viac než tucet rôznych komodít od ropy cez uhlie, zlato, meď, železnú rudu až po ryžu, kávu, kakao a cukor, klesne podľa odhadov analytikov za tento rok o 4 %. Vývoj vo viacerých oblastiach ekonomiky totiž negatívne ovplyvnilo zvyšovanie úrokových sadzieb, ktoré utlmilo ekonomický rast a zasiahlo finančné trhy.

Zatiaľ čo však ceny ropy, plynu a uhlia smerovali v dôsledku zvýšených dodávok v tomto roku nadol, ceny komodít ako cukor, ryža, káva a najmä kakao prudko vzrástli. Ceny kakaa vyskočili tento rok o 72 % na 46-ročné maximum a očakáva sa, že na vysokej úrovni zostanú aj v roku 2024. Dôvodom je slabá úroda v kľúčových regiónoch západnej Afriky, ktoré sa na celosvetovej produkcii podieľajú tromi štvrtinami. Ceny tejto komodity budú vysoké aj počas väčšiny budúceho roka.

Vzrástla cena ryže aj kávy

Horúce a suché počasie v dôsledku klimatického fenoménu El Niño sa zasa negatívne odrazilo na tohtoročnej produkcii ryže, kávy a cukru, čo opäť viedlo k rastu cien. India, najväčší exportér ryže na svete, obmedzila dodávky, výsledkom čoho je zvýšenie cien ryže na 15-ročné maximum.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Ceny ryže v kľúčových exportných centrách v Ázii vzrástli v tomto roku o viac než 40 %. Podobne ako v prípade kakaa, i pri ryži sa očakáva pokračovanie vysokých cien na začiatku budúceho roka, keďže nepriaznivé počasie signalizuje ďalší pokles úrod.

Klesajúce úrody spôsobili výrazný rast cien aj v prípade kávy. Napríklad cena kávy robusta vzrástla v roku 2023 o takmer 60 %.

kakao
Zdroj: Unsplash/Sorin Gheorghita
Domov
Zdieľať
Diskusia