Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
6. januára 2024, 13:38
Čas čítania 0:44

Kim Čong-un eskaluje napätie: KĽDR opäť vypálila desiatky striel na pohraničné ostrovy Južnej Kórey

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Severná Kórea už v piatok odpálila prvých 200 delostreleckých granátov neďaleko námorných hraníc s Južnou Kóreou.

Severná Kórea v sobotu vypálila ďalších vyše 60 kusov delostreleckej munície do Žltého mora neďaleko pohraničného juhokórejského ostrova Jon-pchjong. Zopakovala tak piatkovú paľbu desiatok striel do tejto oblasti, po ktorej Južná Kórea evakuovala svojich obyvateľov a spustila na danom ostrove vojenské cvičenie. O prípade informovala agentúra AFP.

„Severokórejské sily dnes približne o 16.00 h až 17.00 h miestneho času (8.00 h a 9.00 h SEČ) vypálili približne 60 striel zo severozápadnej oblasti ostrova Jon-pchjong,“ uviedol Zbor náčelníkov štábov (JCS) juhokórejskej armády vo svojom vyhlásení. Zároveň vyzval KĽDR na ukončenie tejto paľby.

200 delostreleckých granátov

Severná Kórea v piatok v rámci cvičenia odpálila okolo 200 delostreleckých granátov do tejto oblasti neďaleko námorných hraníc s Južnou Kóreou. Miestne úrady na neďalekých ostrovoch na žiadosť juhokórejskej armády nariadili obyvateľom, aby sa evakuovali do bombových úkrytov.

Soul odpaly KĽDR označil za provokáciu a juhokórejská námorná pechota niekoľko hodín nato uskutočnila „ostré delostrelecké cvičenia so samohybnými húfnicami K9“ na ostrovoch Jon-pchjong. Oficiálna severokórejská tlačová agentúra KCNA uviedla, že cvičnú paľbu Pchjongjang uskutočnil v reakcii na vojenské cvičenia Južnej Kórey. KĽDR zároveň odmietla, že by ňou ohrozila mier na Kórejskom polostrove.

Domov
Zdieľať
Diskusia