Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Radka Klučárová
14. januára 2024, 17:16
Čas čítania 0:50

PREHĽAD: Za doklady si po novom poriadne priplatíme. Suma za pas či občiansky stúpne takmer dvojnásobne

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Naposledy sa výška poplatkov za vybavenie niektorých dokladov menila ešte pred zavedením eura na Slovensku v roku 2009.

Slováci si po novom priplatia za vybavenie viacerých dokladov. Koncom roka 2023 vláda schválila zvýšenie sadzieb za vybavenie dokladov približne od 40 do 54 percent, informuje denník Pravda.

„Úprava výšky poplatkov je jedno z konsolidačných opatrení, ktorého cieľom je najmä zreálniť náklady za jednotlivé úkony pre štátne úrady, keďže väčšina z daných poplatkov sa nemenila už aj viac ako 20 rokov,“ uviedol pre RTVS Pavol Kirinovič z tlačového odboru ministerstva financií.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Za doklady zaplatíme takmer dvojnásobnú sumu

Naposledy sa výška poplatkov za vybavenie niektorých dokladov menila ešte pred zavedením eura na Slovensku v roku 2009. Od apríla 2024 za občiansky preukaz zaplatíme namiesto 4,50 eura 7 eur. Za vodičský preukaz 10 eur namiesto 6,50 eura.

Výrazne zdražie aj vybavenie cestovného pasu. Doposiaľ museli žiadatelia o cestovný doklad v štandardnej dĺžke zaplatiť 33 eur. Podľa nového sadzobníka pôjde o sumu 50 eur. Slováci však musia rátať s príplatkami v prípade, že si chcú pas vybaviť v skrátenej lehote.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Drahšie bude aj vydanie zbrojného preukazu, z 30 eur stúpne na 45 eur. Zo 6 eur na 10 eur stúpne poplatok za vydanie osvedčenia o evidencii vozidla a tabuľka s EČV bude po novom stáť 25 eur. Voliteľná tabuľka bude drahšia až o takmer 100 eur, záujemcovia si za ňu priplatia sumu 250 eur.

Na snímke výroba nových EČV (evidenčných čísiel vozidiel) v automobilových opravovniach MV SR v Banskej Bystrici 2. februára 2023.
Na snímke výroba nových EČV (evidenčných čísiel vozidiel) v automobilových opravovniach MV SR v Banskej Bystrici 2. februára 2023. Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Domov
Zdieľať
Diskusia