Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
17. januára 2024, 9:42
Čas čítania 0:44

Bielorusko plánuje upraviť vojenské doktríny tak, aby mohlo používať jadrové zbrane

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Vojenské doktríny musí schváliť Celobieloruské ľudové zhromaždenie.

Bieloruský minister obrany Viktor Chrenin v utorok uviedol, že Minsk predstaví novú vojenskú doktrínu, ktorá po prvýkrát počíta s použitím jadrových zbraní. Rusko vlani presunulo niektoré svoje taktické jadrové zbrane do Bieloruska, podrobnosti o ich počte neboli zverejnené. Moskva oznámila, že si nad týmito zbraňami ponechá kontrolu.


„Jasne komunikujeme názory Bieloruska na použitie taktických jadrových zbraní umiestnených na našom území,“ povedal Chrenin na zasadnutí bieloruskej bezpečnostnej rady. „Objavila sa nová kapitola, v ktorej jasne definujeme naše záväzky voči spojencom,“ dodal.


Doktrína má byť predložená na schválenie Celobieloruskému ľudovému zhromaždeniu – štátnemu orgánu, ktorý v krajine pôsobí súbežne s parlamentom. Bezprostredne nebolo známe, ako má byť nová vojenská doktrína uplatnená na ruské jadrové zbrane.

16. januára 2024, 19:41 Čas čítania 0:42 Unikli tajné dokumenty nemeckej armády, ktoré odhaľujú možný priebeh vojny. Kedy podľa nich Putin zaútočí na krajiny NATO? Unikli tajné dokumenty nemeckej armády, ktoré odhaľujú možný priebeh vojny. Kedy podľa nich Putin zaútočí na krajiny NATO?

Spolupracujú s Ruskom

Minsk je blízkym spojencom Moskvy. Bielorusko na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 poskytlo Rusku svoje územie na vyslanie ruských vojakov či na odpaľovanie rakiet. Do bojov na Ukrajine sa však Minsk priamo nezapojil.


Tajomník bieloruskej bezpečnostnej rady Alexander Volfovič povedal, že rozmiestnenie ruských jadrových zbraní v Bielorusku má za cieľ odradiť Poľsko, člena Severoatlantickej aliancie, od agresie. „Žiaľ, vyhlásenia našich susedov, najmä Poľska... nás prinútili posilniť vojenskú doktrínu,“ dodal.

Prezident Bieloruska Alexandr Lukašenko.
Prezident Bieloruska Alexandr Lukašenko. Zdroj: Kancelária predsedu NR SR
Domov
Zdieľať
Diskusia