Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
18. januára 2024 o 17:09
Čas čítania 0:52

Ombudsman zareagoval na polepšovne: Stav obmedzení v reedukačných centrách je v nepomere s právami väzňov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Generálna prokuratúra nechce, aby sa na prípad zabudlo.

Stav obmedzení detí v reedukačných centrách, ktoré neporušili Trestný zákon, je podľa ombudsmana Róberta Dobrovodského v nepomere s právami väzňov. Podotkol, že správa Generálnej prokuratúry SR poukázala na viaceré prípady, keď boli deti v centrách obmedzované viac. „Ľudskoprávne mi to nesedí,“ skonštatoval po štvrtkovom medzirezortnom stretnutí na pôde GP.

Dobrovodský pripomenul, že kontroly v centrách boli aj pred desiatimi rokmi, preto by očakával, že súčasné nálezy poukážu na zlepšenie stavu. „Žiaľ, ja som tam našiel zhoršenie systému,“ povedal. V tejto súvislosti ocenil kroky generálnej prokuratúry, ktorá podľa slov námestníka generálneho prokurátora SR Jozefa Sedláka nedovolí, aby správa „zapadla prachom“.

V centrách vraj došlo k posunom

Sedlák si myslí, že v centrách na základe správy došlo k sebareflexii. „Po opakovaných návštevách vidíme veľký posun,“ uviedol. Poukázal napríklad na personálne výmeny na poste riaditeľov vo viacerých centrách. Zároveň ubezpečil, že všetky poznatky sa riešia. „Náznaky, ktoré by smerovali k páchaniu trestnej činnosti na maloletých deťoch v týchto zariadeniach, boli, samozrejme, vyťažené pre trestnú pôsobnosť prokuratúry,“ ubezpečil námestník.

21. augusta 2024 o 16:20 Čas čítania 4:30 Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil

Zástupcovia GP, rezortov školstva, práce, zdravotníctva, spravodlivosti a ochrancov práv sa vo štvrtok stretli v súvislosti s problematikou reedukačných centier na pôde prokuratúry. Tá v minulom roku realizovala kontrolu v reedukačných zariadeniach na Slovensku. Vo výsledku skonštatovala, že centrá neplnia svoj účel a nepredstavujú pre deti ani bezpečné miesto, kde by boli dodržiavané ich práva.

reedukačné centrá
Zdroj: Generálna prokuratúra Slovenskej republiky, TASR/Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia