Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Samuel Barienčík
25. januára 2024, 17:42
Čas čítania 0:53

Vysvetľujeme: V čom sa líšia konflikty v Gaze a na Ukrajine

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Putin zo všetkého viní Západ, čo však na to vravia slovenskí odborníci?

Posledné dva roky prišlo k udalostiam, ktoré mnohými ľuďmi otriasli. 24. februára 2022 sa začala ruská invázia na Ukrajinu a 7. októbra 2023 došlo k teroristickému útoku Hamasu na Izrael.

V dnešnej reportáži s expertom na zahraničnú politiku Alexandrom Dulebom a politologičkou Darinou Malovou sme sa pozreli na hlavné odlišnosti medzi vojnou na Ukrajine a vojnou v Gaze. Odborníci nám povedali aj to, prečo ich Putin porovnáva a aký má Rusko dôvod tvrdiť, že tieto konflikty podnietil Západ.

Ukrajina.
Ukrajina. Zdroj: TASR/AP/Leo Correa

Rusi vinia zo všetkého Západ, hoci vojnu na Ukrajine začali oni,“ hovorí Alexander Duleba. Ďalej dodáva, že zo strany Ruska ide o klasický imperializmus. Rusi sú presvedčení, že nejaká časť Ukrajiny patrí Rusku. To je však nerešpektovanie medzinárodného práva a hraníc Ukrajiny, tak ako boli uznané v roku 1991.

Čo sa týka konfliktu na Blízkom východe, ide o dedičstvo dekolonizácie. Po 2. svetovej vojne Briti sľúbili Izraelu zriadenie štátu Izrael a následne bola prijatá bezpečnostná rezolúcia OSN, ktorá hovorí o vzniku dvoch štátov – Izraelu a Palestíny. „Doteraz tie dva štáty neexistujú, existuje jeden štát, Izrael,“ hovorí Duleba.

Izrael Palestina Jeruzalém konflikt
Zdroj: Laurent Van Der Stockt/Getty Images

Politologička Darina Malová tvrdí, že len málo ľudí na Slovensku sa zaujíma o zahraničnú politiku a má schopnosť kriticky vyhodnotiť informácie: „Väčšina ľudí sa síce zhodne na všeobecnom odsúdení vojny v oboch prípadoch, ale často sú ovplyvnení náhodnými informáciami a komentármi na sociálnych sieťach, ktoré sú často rámcované konšpiráciami.“

Anketa:
Odkiaľ čerpáš informácie o týchto dvoch konfliktoch?
Overené slovenské/zahraničné médiá.
Sociálne siete.
Alternatívne médiá.
Overené slovenské/zahraničné médiá.
74 %
191 Hlasov
Sociálne siete.
10 %
27 Hlasov
Alternatívne médiá.
16 %
40 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia