Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
30. januára 2024, 9:56
Čas čítania 1:28

Desaťtisíce Slovákov majú posledný deň na zaplatenie dôležitej dane. Ak to nestihnú, hrozí im pokuta až 16-tisíc eur

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Finančná správa posiela ľuďom pripomienkové maily.

Na podanie daňového priznania k dani z motorových vozidiel zostávajú posledné dni. Daňové priznanie je potrebné podať a daň zaplatiť do 31. januára. Za nesplnenie tejto povinnosti sa môže daňovníkom vystaviť pokuta vo výške od 30 do 16 000 eur.

Finančná správa rozposlala daňovníkom viac ako 194 000 predvyplnených daňových priznaní k tejto dani a uľahčila im tak plnenie si uvedenej povinnosti. Uviedol to Radoslav Kozák, vedúci komunikačného oddelenia na Finančnom riaditeľstve SR.


Spresnil, že daňovník, ktorý v zdaňovacom období roka 2023 používal na podnikanie motorové alebo prípojné vozidlo kategórie L, M, N a O, je povinný podať daňové priznanie k dani z motorových vozidiel do 31. januára 2024. Daňovník predkladá daňové priznanie na formulári, ktorý nájde na portáli finančnej správy. V tejto lehote je potrebné zaplatiť aj daň. Daňovník tak môže urobiť bezhotovostným prevodom alebo poštovou poukážkou.

Bezhotovostný prevod 

Pri bezhotovostnom prevode je podľa neho potrebné označiť číslo účtu daňového subjektu, z ktorého sa platba uhrádza, číslo účtu správcu dane, na ktorý ide platba, variabilný symbol, sumu platby dane v eurách a eurocentoch a informáciu pre správcu dane, ak je to potrebné. Pri prevode je potrebné zadať číslo účtu vo formáte medzinárodného bankového účtu IBAN.

Poštová poukážka 

Pri úhrade poštovou poukážkou je potrebné uviesť adresáta, ktorým je Finančné riaditeľstvo SR, odosielateľa, a to meno, priezvisko a adresu trvalého pobytu fyzickej osoby/názov a sídlo právnickej osoby, číslo účtu správcu dane, na ktorý sa platba uhrádza, variabilný symbol, sumu platby v eurách a eurocentoch a informáciu pre správcu dane, ak je to potrebné. Všetky potrebné informácie vrátane platenia preddavkov na daň z motorových vozidiel nájdu daňovníci na portáli finančnej správy. 

Pripomínajúci mail prišiel už šesťkrát

S cieľom zjednodušiť daňovníkom splnenie si tejto povinnosti im podľa Kozáka z finančnej správy už šiestykrát zaslala elektronicky vygenerované predvyplnené daňové priznanie. Od 6. januára ho rozposlala 194 783 daňovým subjektom, čo predstavuje nárast o 5 235 v porovnaní so zdaňovacím obdobím 2022.


Dodal, že automaticky vygenerované dáta z informačného systému dostali daňovníci priamo do osobnej elektronickej schránky na portáli finančnej správy. Na tomto daňovom priznaní je vypočítaná aj aktuálna sadzba dane. Daňovníci, ktorí používali motorové vozidlo na podnikanie prvýkrát v roku 2023, nedostali automaticky vygenerované a predvyplnené daňové priznania k dani z motorových vozidiel. 

Späť
Zdieľať
Diskusia