Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
1. februára 2024 o 13:55
Čas čítania 1:06

V malom meste na strednom Slovensku pribudne obchodné centrum. Investor mal problémy so zosuvom pôdy

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Investor pokračuje s výstavbou obchodného centra.

Investor pokračuje s výstavbou obchodného centra a monitorovaním územia na sídlisku Morovnianska cesta v Handlovej. Mimoriadnu situáciu, ktorú mesto vyhlásilo ešte vlani v júni pre náhle zlyhanie stavebnej konštrukcie na stavenisku, ešte neodvolalo. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

Práce v súvislosti s výstavbou obchodného centra idú podľa harmonogramu, cesty sa budú opravovať po zime a dokončení prác, skonštatoval to tento týždeň investor na rokovaní krízového štábu.

Referent civilnej ochrany Mestského úradu v Handlovej Michal Dobiš potvrdil, že v poslednom čase sa začínajú na území ukazovať menšie trhliny. „Sú spôsobené tromi faktormi: zvýšenou hladinou spodných vôd, geológiou mesta a klimatickými podmienkami, ktoré pretrvávajú. Dôležité je, že podľa geológov to nie je ohrozujúce,“ priblížil Dobiš.

V prevádzke sú podľa neho naďalej inklinometrické vrty, ktoré monitorujú pohyb a stabilitu daného územia. „Inklinometre v prípade menších trhlín ihneď reagujú, z hľadiska stálych meraní nevykazujú pohyb mimo bežných odchýlok,“ ozrejmil.

Potrebujú zaistiť bezpečné držanie svahu

Radnica zároveň informovala, že investor začal s výstavbou geomreží, ktoré po dokončení stavby budú bezpečne držať celý svah. V prípade menších trhlín vie tieto technologickými postupmi zaceliť.

21. augusta 2024 o 16:20 Čas čítania 4:30 Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil

„Celá stavba je pod drobnohľadom geológov, na stavenisku sú pravidelné obhliadky, vykonávajú ich geológovia zo strany investora a tiež Železnice SR (ŽSR). Investor potvrdil, že oprava mestských komunikácií na trase vývozu hliny bude zrealizovaná po dokončení vývozu zeminy a pri vhodných klimatických podmienkach,“ dodala Paulínyová.

Mimoriadnu situáciu mesto vyhlásilo po tom, čo 30. júna 2023 došlo na stavbe obchodného centra na Okružnej ulici k náhlemu zlyhaniu stavebnej konštrukcie. V čase zosuvu sa na stavbe nik nenachádzal. Z preventívnych dôvodov dočasne evakuovali obyvateľov priľahlého bytového domu, ŽSR zároveň museli prerušiť dopravu na blízkej trati. Udalosť vyšetruje polícia ako prečin všeobecného ohrozenia.

handlová
Zdroj: TASR/Alexandra Moštková
Domov
Zdieľať
Diskusia