Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
1. februára 2024 o 13:55
Čas čítania 1:06

V malom meste na strednom Slovensku pribudne obchodné centrum. Investor mal problémy so zosuvom pôdy

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Investor pokračuje s výstavbou obchodného centra.

Investor pokračuje s výstavbou obchodného centra a monitorovaním územia na sídlisku Morovnianska cesta v Handlovej. Mimoriadnu situáciu, ktorú mesto vyhlásilo ešte vlani v júni pre náhle zlyhanie stavebnej konštrukcie na stavenisku, ešte neodvolalo. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

Práce v súvislosti s výstavbou obchodného centra idú podľa harmonogramu, cesty sa budú opravovať po zime a dokončení prác, skonštatoval to tento týždeň investor na rokovaní krízového štábu.

Referent civilnej ochrany Mestského úradu v Handlovej Michal Dobiš potvrdil, že v poslednom čase sa začínajú na území ukazovať menšie trhliny. „Sú spôsobené tromi faktormi: zvýšenou hladinou spodných vôd, geológiou mesta a klimatickými podmienkami, ktoré pretrvávajú. Dôležité je, že podľa geológov to nie je ohrozujúce,“ priblížil Dobiš.

V prevádzke sú podľa neho naďalej inklinometrické vrty, ktoré monitorujú pohyb a stabilitu daného územia. „Inklinometre v prípade menších trhlín ihneď reagujú, z hľadiska stálych meraní nevykazujú pohyb mimo bežných odchýlok,“ ozrejmil.

Potrebujú zaistiť bezpečné držanie svahu

Radnica zároveň informovala, že investor začal s výstavbou geomreží, ktoré po dokončení stavby budú bezpečne držať celý svah. V prípade menších trhlín vie tieto technologickými postupmi zaceliť.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

„Celá stavba je pod drobnohľadom geológov, na stavenisku sú pravidelné obhliadky, vykonávajú ich geológovia zo strany investora a tiež Železnice SR (ŽSR). Investor potvrdil, že oprava mestských komunikácií na trase vývozu hliny bude zrealizovaná po dokončení vývozu zeminy a pri vhodných klimatických podmienkach,“ dodala Paulínyová.

Mimoriadnu situáciu mesto vyhlásilo po tom, čo 30. júna 2023 došlo na stavbe obchodného centra na Okružnej ulici k náhlemu zlyhaniu stavebnej konštrukcie. V čase zosuvu sa na stavbe nik nenachádzal. Z preventívnych dôvodov dočasne evakuovali obyvateľov priľahlého bytového domu, ŽSR zároveň museli prerušiť dopravu na blízkej trati. Udalosť vyšetruje polícia ako prečin všeobecného ohrozenia.

handlová
Zdroj: TASR/Alexandra Moštková
Domov
Zdieľať
Diskusia