Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Barbora Fábryová
2. februára 2024 o 8:30
Čas čítania 0:58

Starosta obce s najväčšou rómskou komunitou jazdí na luxusnom aute. Kanceláriu si zariadil za 28-tisíc a poberá vysoký plat

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Starosta poberá maximálny plat 5-tisíc eur.

Starosta obce Jarovnice Florián Giňa si kúpil auto Škoda Superb vo vrcholovej výbave za vyše 51-tisíc eur. Dedina s najväčšou rómskou osadou nakúpila aj nábytok pre jeho kanceláriu za takmer 28-tisíc eur, upozorňuje denník Korzár.

Starosta si do svojej kancelárie nakúpil masívny stôl s čiernou kožou za viac ako 5-tisíc eur a zasadací stôl za 4 250 eur. Vitrína na televízor so zrkadlom obec vyšla na vyše 3-tisíc a vinylová plávajúca podlaha 3 169 eur. 

Podľa starostu bola zákazka potrebná, keďže kancelária reprezentuje obec. „Nábytok do kancelárie bol vyrobený na mieru a z kvalitných materiálov, aby mohol dlhé roky slúžiť aj nasledujúcim predstaviteľom obce,“ vysvetlil obecný úrad.

Auto za viac ako 50-tisíc

Obec zakúpila pre starostu aj auto značky Škodu Superb Laurin & Klement za 51-tisíc eur. Prekonal tak limit najvyšších štátnych úradníkov, ktorým zákon určuje, že najvyššia cena za služobné auto je 48-tisíc.

Napriek tomu, že starosta auto kúpil za obecné peniaze, používa ho aj na súkromne účely a vozí sa v ňom do Prešova, v ktorom býva. Obec tvrdí, že starosta má právo auto využívať aj na súkromné účely. „V zmysle internej smernice obce môže starosta využívať služobné vozidlo aj na súkromné účely,“ odkázali z obecného úradu.

Vysoký plat

Starosta Giňa má plat na úrovni najvyšších predstaviteľov štátu. Mesačne dostáva viac ako 5-tisíc eur. Ide o maximum, ktoré mu obecné zastupiteľstvo mohlo schváliť. Podľa Korzáru na tom obec nie je finančne dobre a mnohí obyvatelia nemajú zabezpečené ani základné životné podmienky.

jarovnice
Zdroj: TASR/Roman Hanc
Domov
Zdieľať
Diskusia