Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
3. februára 2024, 13:28
Čas čítania 0:43

Po amerických útokoch Irak hlási 16 obetí, sú medzi nimi aj civilisti

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Americká armáda v noci na sobotu zasiahla viac než 85 cieľov v Sýrii a Iraku v odvete za nedeľňajší dronový útok na americkú základňu v Jordánsku, ktorý pripísala proiránskym milíciám v Iraku.

Nočné útoky Spojených štátov proti proiránskym militantným skupinám na západe Iraku si vyžiadali najmenej 16 obetí vrátane civilistov, uviedla v sobotu iracká vláda. 

USA zasiahli najmenej 85 cieľov v Sýrii a Iraku

Americká armáda v noci na sobotu zasiahla viac než 85 cieľov v Sýrii a Iraku v odvete za nedeľňajší dronový útok na americkú základňu v Jordánsku, ktorý pripísala proiránskym milíciám v Iraku. Pri tomto útoku zahynuli traja americkí vojaci.


„Bezpečnostná situácia v Iraku aj v celom regióne sa v dôsledku týchto útokov ocitne na pokraji priepasti,“ uviedla iracká vláda vo svojom vyhlásení. Vláda zároveň poprela obvinenia, že dané útoky vopred koordinovali so Spojenými štátmi.


Spojené štáty počas útokov nezasiahli žiadne ciele na území Iránu, pričom obe tieto krajiny sa pravdepodobne snažia vyhnúť priamemu vojenskému konfliktu.


Irán v sobotu americké útoky odsúdil s tým, že zvyšujú napätie v regióne, a označil ich za strategickú chybu americkej vlády.


USA majú približne 2 500 vojakov v Iraku a 900 ďalších v Sýrii v rámci medzinárodnej koalície, ktorá bojuje proti skupine Islamský štát. Táto džihádistická organizácia kedysi ovládala rozsiahle územia v oboch krajinách.

Biden, USA
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia