Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
5. februára 2024, 14:06
Čas čítania 0:38

V Alpách uviazli dvaja českí turisti. Zranení muži čakajú na záchranu v nadmorskej výške 3 200 metrov nad morom

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Na vrchu Grossglockner uviazla dvojica českých horolezcov.

Aktualizované: Dvaja horolezci, ktorí v nedeľu večer uviazli na vrchu Grossglockner v rakúskych Alpách, sú z Českej republiky a nie zo Slovenska, ako pôvodne informovala polícia. Článok nižšie uvádzame v pôvodnom znení s výnimkou úpravy občianstva dvojice mužov.

Dvojica horolezcov z Česka v nedeľu uviazla na vrchu Grossglockner v rakúskych Alpách. Záchranné práce pokračujú. 

Horolezci v nedeľu večer v núdzovom volaní uviedli, že pri páde skaly na severnej stene Grossglocknera utrpeli zranenia. Podarilo sa im uchýliť do bivaku v nadmorskej výške asi 3 200 metrov. 

Nevyšlo to ani dnes

Vedúci zásahu Nikolaus Brandstätter pre ORF uviedol, že záchranársky vrtuľník nemohol v pondelok vzlietnuť pre silný vietor. Peší výstup záchranárov by trval niekoľko hodín, čo však v telefonickom rozhovore zranení horolezci zamietli. Ďalší pokus o ich záchranu pomocou vrtuľníka sa má uskutočniť v pondelok popoludní, píše ORF.


Obaja Česi majú podľa miestnej polície pozitívnu náladu, majú dostatok potravín a v núdzovom bivaku môžu zotrvať ešte dlhšie. Ani ich zranenia nie sú život ohrozujúce.

alpy
Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia