Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
8. februára 2024, 7:17
Čas čítania 1:03

Známa pivovarnícka spoločnosť vykázala straty. Na vine je vraj Rusko, ktoré im „ukradlo podnik“

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Moskva v minulosti tvrdila, že zhabanie podniku bolo legálne.

Dánska pivovarnícka spoločnosť Carlsberg vykázala za minulý rok stratu pre odpisy v Rusku, ktoré prevzalo kontrolu nad jeho tamojšou divíziou po rozhodnutí spoločnosti predať podnik a odísť z krajiny. 

Moskva tvrdila, že zhabanie bolo legálne

Konkrétne Carlsberg vykázal za rok 2023 stratu 40,8 miliardy dánskych korún, čo je v prepočte 5,47 miliardy eur. Pivovarnícka skupina vlani v júni oznámila, že sa našiel kupec pre jej pivovary Baltika Breweries, ktoré vlastní od roku 2000, ale ruský prezident Vladimir Putin následne podpísal dekrét, na základe ktorého podnik prevzal štát.

Generálny riaditeľ Carlsberg Jacob Aarup-Andersen v tejto súvislosti povedal, že Rusko „podnik ukradlo“, ale Moskva mu oponovala, že zhabanie bolo legálne.

Rusko bolo jedným z najväčších trhov Carlsbergu

Množstvo západných spoločností sa stiahlo z Ruska po jeho invázii na Ukrajinu vo februári 2022, pre ktorú Spojené štáty a Európska únia uvalili na Moskvu rozsiahle sankcie.
Rusko bolo jedným z najväčších trhov Carlsbergu. V roku 2021 sa podieľalo 9 % na zisku spoločnosti.


Rozhodnutie opustiť ruský trh dostalo už v roku 2022 spoločnosť do čistej straty 1,06 miliardy dánskych korún. V októbri Carlsberg oznámil, že zrušil licenčné zmluvy s pivovarmi Baltika Breweries, ktoré umožňovali miestnym podnikom vyrábať a predávať produkty Carlsberg.


Dánska spoločnosť v stredu uviedla, že Baltika bude môcť spotrebovať existujúce zásoby a materiály do apríla tohto roka.


„Pokračujeme v prijímaní všetkých možných krokov vrátane právnych na ochranu majetku a prevádzok,“ uviedol Carlsberg. Zatiaľ čo odpisy spojené s Baltikou spôsobili Carlsbergu stratu, tržby dánskej skupiny minulý rok vzrástli o 4,7 % na 73,6 miliardy dánskych korún, k čomu prispelo zvýšenie cien, ktoré kompenzovalo vyššie náklady v dôsledku prudkého nárastu inflácie.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: Wikipedia Commons, Artyom Geodakyan, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Domov
Zdieľať
Diskusia