Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
10. februára 2024 o 11:33
Čas čítania 0:50

Šéf NATO tvrdí, že Aliancia sa musí pripraviť na konfrontáciu s Ruskom, ktorá môže trvať desaťročia

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Jens Stoltenberg povedal, že z Kremľa pravidelne zaznievajú hrozby voči NATO.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pre nemecký týždenník Welt am Sonntag uviedol, že Aliancia pozorne sleduje, čo robí Rusko, a zvýšila svoju prítomnosť na východnom krídle NATO. „Pokiaľ budeme investovať do našej bezpečnosti a zostaneme jednotní, budeme naďalej brániť akejkoľvek agresii... NATO sa nesnaží o vojnu s Ruskom, ale musíme sa pripraviť na možné desaťročia konfrontácie,“ uviedol Stoltenberg. 

„Ak Putin na Ukrajine zvíťazí, neexistuje žiadna záruka, že sa ruská agresia nebude šíriť ďalej. Preto je teraz podpora Ukrajiny a investovanie do vlastných kapacít NATO našou najlepšou obranou,“ zdôraznil.

Generálny tajomník NATO zároveň povedal, že v súčasnosti „neexistuje bezprostredná vojenská hrozba voči členskej krajine NATO, no z Kremľa zároveň pravidelne zaznievajú hrozby voči Aliancii“. Ruská invázia na Ukrajinu ukázala, že „mier v Európe nemožno považovať za samozrejmosť“, pokračoval.

Vyzval Európu na zvýšenie výroby zbraní

Stoltenberg v sobotňajšom rozhovore vyzval európske krajiny na zvýšenie produkcie zbrojárskeho priemyslu, aby mohli ďalej podporovať Ukrajinu a zabránili možnej dlhodobej konfrontácii s Ruskom.


Šéf Severoatlantickej aliancie pred kľúčovou schôdzkou ministrov obrany členských krajín NATO v Bruseli a druhým výročím ruskej invázie na Ukrajinu zdôraznil, že Aliancia „musí rýchlejšie obnoviť a rozšíriť svoju priemyselnú základňu, zvýšiť dodávky na Ukrajinu a doplniť vlastné zásoby. Znamená to prechod od pomalej výroby v čase mieru k výrobe vo vysokom tempe v čase konfliktu“.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia