Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Barbora Fábryová
13. februára 2024, 17:39
Čas čítania 1:18

Mária Kolíková skritizovala Maroša Žilinku za ignorovanie novely Trestného zákona. Prokurátor jej poslal jasný odkaz

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Bráni sa tvrdením, že bude vždy postupovať v súlade s normami.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka zareagoval na vyjadrenia bývalej ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej o tom, že sa k novele Trestného zákona vyjadruje až po jej schválení. „Ja sa pýtam, kde bol pán prokurátor?“ kladie otázku Kolíková na tlačovke.

Exministerka tvrdí, že generálny prokurátor sa tvári ako ochranca obetí trestných činov až po schválení zákona, no proti novele ani raz nevystúpil v parlamente.

Žilinka na jej slová zareagoval na sociálnej sieti Facebook. Tvrdí, že generálny prokurátor nenesie zodpovednosť za legislatívny proces v NR SR a prijaté zákony. Odkázal jej, že bude vždy postupovať v súlade s platnými a účinnými právnymi normami.

„Preto absenciu odbornej a vecnej argumentácie nenahrádzajte politickými a emotívnymi výzvami a zavádzajúcimi slovnými útokmi či obvineniami z nekonania generálneho prokurátora, ktoré sú v rozpore s realitou a ktoré znižujú vážnosť prokuratúry a generálneho prokurátora v očiach verejnosti,“ napísal Žilinka.

Tvrdí, že chce chrániť obete trestných činov

Generálny prokurátor Maroš Žilinka na Facebooku začiatkom týždňa zverejnil vyjadrenie k schválenej zmene Trestného zákona: „Obete trestných činov, zvlášť tých proti životu, zdraviu a ľudskej dôstojnosti, musia mať pocit, že tu je právne prostredie, štátne orgány a iné subjekty pripravené im pomôcť, ktoré stoja na strane ochrany ich práv a slobôd, ako aj spravodlivosť.“

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Žilinka sa však k zmenám premlčacích lehôt pred schválením novely Trestného zákona nevyjadril. Na otázku od opozície o skrátení premlčacej lehoty pri znásilneniach reagoval, že aj zmeny premlčacích lehôt vyjadrujú predstavu navrhovateľa o smerovaní trestnej politiky.

Podľa generálneho prokurátora je to legitímne právo navrhovateľa tak, ako je legitímne právo opozície zmeny kritizovať a podať pozmeňovacie návrhy. „To nie je kompetencia generálneho prokurátora,“ dodal.

Novelu Trestného zákona schválili poslanci v skrátenom konaní minulý týždeň. Vyplýva z nej zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, skrátenie trestných sadzieb a premlčacích lehôt a zníženie hranice škôd pri majetkovej trestnej činnosti.

Prezidentka po prijatí novely avizovala, že zváži všetky ďalšie možnosti svojho postupu, aby nenadobudla účinnosť. Novelu kritizovala aj Európska komisia, ktorá upozorňuje, že po jej schválení môže prísť Slovensko o takmer miliardu z eurofondov.

Maroš Žilinka
Zdroj: TASR/Pavol Zachar
Domov
Zdieľať
Diskusia