Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
14. februára 2024, 17:41
Čas čítania 1:00

V Južnej Kórei vedia spraviť útok ako Hamas v Izraeli. KĽDR sa môže pokúsiť zmobilizovať svojich špiónov, tvrdí expert

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podľa odborníka Čcho Han-buma zvyšujú Kim Čong-unove vyjadrenia pravdepodobnosť, že severokórejskí špióni zorganizujú teroristický útok v Južnej Kórei.

Severná Kórea sa môže pokúsiť zmobilizovať svojich špiónov a sympatizantov v Južnej Kórei, aby tam zorganizovali teroristický útok podobným spôsobom, ako útočí palestínske militantné hnutie Islamský džihád. V stredu to pre agentúru Jonhap uviedol juhokórejský odborník Čcho Han-bum zo štátneho Kórejského inštitútu pre národné zjednotenie (KINU).


Čcho uviedol, že Severná Kórea pravdepodobne zvýši vojenské napätie voči Južnej Kórei, pretože jej vodca Kim Čong-un na koncoročnom straníckom stretnutí uviedol, že tieto dve krajiny majú medzi sebou vzťahy ako „dva nepriateľské štáty“.

Zvyšujúca sa pravdepodobnosť teroristického útoku 

„Vzhľadom na Kimovo vyhlásenie by severokórejskí špióni a sympatizanti v Južnej Kórei mohli pracovať ako vojnoví agenti a vykonávať činnosti zodpovedajúce vojnovému stavu,“ uviedol Čcho na fóre o vzťahoch medzi Kóreami.


Podľa neho sa tak zvýšila pravdepodobnosť, že severokórejskí špióni zorganizujú na príkaz KĽDR teroristický útok v Južnej Kórei alebo ho zorganizujú Juhokórejčania s proseverokórejskými postojmi ako takzvaní osamelí vlci.

Južná Kórea ako „hlavný nepriateľ“ KĽDR

Počas kľúčového parlamentného stretnutia v januári označil Kim Južnú Kóreu za hlavného nepriateľa KĽDR a vyzval na úpravu ústavy s cieľom kodifikovať záväzok úplne obsadiť juhokórejské územie v prípade vojny.


Severná Kórea v minulosti podnikla niekoľko teroristických útokov proti Južnej Kórei vrátane bombového útoku na juhokórejské lietadlo v roku 1987, pri ktorom zahynulo všetkých 115 ľudí na palube.


Tento útok podnietil Spojené štáty, aby zaradili Severnú Kóreu na zoznam teroristických štátov, ale v roku 2008 ju odtiaľ vyradili, aby uľahčili rokovania o ukončení severokórejských programov na výrobu jadrových zbraní. V roku 2017 USA opäť označili KĽDR za štát, ktorý sponzoruje terorizmus.

Kim Čong-un.
Kim Čong-un. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia