Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
10. marca 2024, 18:14
Čas čítania 0:43

ÚVZ odporúča, aby sa ľudia dali očkovať proti zákernej chorobe čím skôr. Najviac ohrozená je jedna skupina obyvateľov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Odporúčajú ho absolvovať ešte pred začiatkom jari.

Kliešťovú encefalitídu by ľudia nemali podceňovať. Úrad verejného zdravotníctva odporúča absolvovať očkovanie ešte pred začiatkom jari, aby telo malo čas vytvoriť si dostatok protilátok, skôr ako nastane obdobie masívneho výskytu kliešťov.

Základné očkovanie pozostáva z troch dávok očkovacej látky. „Vďaka očkovaniu aspoň dvoma dávkami v úvode roka budete počas jarnej aktivity kliešťov chránení. Tretiu dávku odporúčame v auguste, aby ste posilnili ochranu pred tzv. jesennou aktivitou kliešťov,“ priblížila Júlia Adamčíková z odboru surveillance infekčných ochorení ÚVZ.

Očkovanie sa odporúča ľuďom, ktorí môžu prísť s kliešťovou encefalitídou do kontaktu v rámci výkonu svojej práce. Ide napríklad o zamestnancov v lesnom hospodárstve, zememeračov, značkárov turistických chodníkov či zamestnancov horských chát a lanoviek. „Odporúča sa aj ľuďom, ktorí trávia svoj voľný čas v prírode – psičkárom, hubárom, turistom a podobne,“ doplnil úrad.

Kliešťová encefalitída je akútne infekčné vírusové ochorenie, ktoré postihuje centrálnu nervovú sústavu. Okrem infikovaných kliešťov sa môže prenášať aj niektorými potravinami, pričom rizikové môžu byť najmä nepasterizované výrobky z kozieho a ovčieho mlieka. Dlhodobé následky ochorenia môžu byť rôzneho charakteru – bolesti hlavy, únava, porucha pamäti, koncentrácie, ochrnutie, v rizikových prípadoch sa môže skončiť úmrtím.

Domov
Zdieľať
Diskusia