Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
13. marca 2024, 17:31
Čas čítania 0:37

V susednom Rakúsku zabil čierny kašeľ novorodenca. Odborníci upozorňujú, že situácia sa zhoršuje aj na Slovensku

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Novorodenci nemajú vyvinuté dostatočné množstvo protilátok, a preto sú náchylnejší na ochorenie.

Čierny kašeľ zabil v rakúskom Grazi iba mesačného novorodenca. Nebezpečné ochorenie však začína úradovať aj na Slovensku. Lekári upozorňujú, že ohrození sú najmä novorodenci, no aj dospelí.

Odborníčka a šéfka hygienikov Eva Winterová pre rakúsky denník Kleine Zeitung povedala, že novorodenci sú veľmi náchylní nielen na čierny kašeľ, ale aj na rôzne ďalšie choroby. Winterová preto zdôrazňuje, že by mali prichádzať do styku len so zdravými ľuďmi.

7. marca 2024, 9:42 Čas čítania 0:50 Prípady čierneho kašľa v Česku prudko stúpajú. Zisťovali sme, aká je situácia na Slovensku Prípady čierneho kašľa v Česku prudko stúpajú. Zisťovali sme, aká je situácia na Slovensku

Čierny kašeľ a Slovensko

Úrad verejného zdravotníctva pred pár dňami upozornil na fakt, že počet prípadov čierneho kašľa v posledných týždňoch oproti predchádzajúcim trom rokom narástol. Najúčinnejším prostriedkom v prevencii čierneho kašľa je podľa ÚVZ očkovanie.

„Očkovanie proti čiernemu kašľu je v Slovenskej republike dlhodobo zaradené do povinného pravidelného očkovania detí a očkovacia látka je plne hradená z verejného zdravotného poistenia. Na ochranu detí v prvom roku života sa odporúča aj očkovanie tehotných žien. Materské protilátky chránia dieťa po narodení do obdobia, kým bude očkované,“ uvádza úrad na svojej facebookovej stránke. 

Domov
Zdieľať
Diskusia